Meny

Hardnakket Trump-tilhenger anklages for pakkebombene i USA

En mann er pågrepet i Florida i forbindelse med etterforskningen av pakkebombene i USA. President Donald Trump kaller bombene «terroriserende handlinger».
Cesar Sayoc, mannen som mistenkes for å ha sendt rørbomber til Donald Trumps kritikere, fremstår som en glødende Trump-tilhenger som hater demokrater.

56 år gamle Cesar Sayoc ble pågrepet i hjemstaten Florida fredag, siktet for å stå bak pakkebombene som de siste fem dagene har spredt frykt i USA.

– Det er for tidlig på dette stadium å diskutere motivasjonen i denne bestemte saken, sa FBI-direktør Christopher Wray på en pressekonferanse i Washington fredag.

Cesar Altieri Sayoc er mistenkt for å stå bak rørbombene som er blitt funnet de siste dagene. Bildet er fra 2015. Foto: Reuters

Sayoc beskrives som en plaget einstøing som viste liten interesse for politikk før Trump, skriver nyhetsbyrået AP. 56-åringen er registrert som republikansk velger og er en lidenskapelig tilhenger av USAs president. Han spredte konspirasjonsteorier fra ytre høyre på internett og har blitt pågrepet flere ganger tidligere.

Sayoc ble identifisert gjennom fingeravtrykk og DNA-materiale og pågrepet på en parkeringsplass i Plantation i Florida, ifølge politiet.

Les også: – To nye mistenkelige pakker i USA

Ingen falske bomber

Alle de 13 hjemmelagede rørbombene som så langt er avdekket, var adressert til Trump-kritikere. Ingen av dem har eksplodert, og ingen personer er skadd.

Wray understreker at det ikke dreier seg om falske bomber, og at samtlige inneholdt materialer som kunne ha utløst en eksplosjon. Bombene inneholdt dessuten rør, ei lita klokke, et batteri og ledninger, opplyser Wray.

Trumps justisminister Jeff Sessions sier at han ikke vet hvorfor bombene ble sendt til demokrater, men tilføyer at den mistenkte «tilsynelatende er en partimann».

(Saken fortsetter under)

Justisminister Jeff Sessions (til venstre) og FBI-direktør Christopher Wray på pressekonferansen i justisdepartementet fredag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Fingeravtrykk

FBI advarer om at flere pakkebomber kan være i omløp, og at etterforskningen fortsatt pågår for fullt

– Vi tror vi har tatt rett mann, men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, sier Wray.

Sayoc har ikke lagt skjul på sine politiske holdninger på Facebook og Twitter. 56-åringen er født i New York, men flyttet til Florida på 1980-tallet. Han har en fortid som amatørkroppsbygger og stripper. Han har slitt med økonomiske problemer og har et lengre rulleblad som omfatter en betinget dom for en bombetrussel.

Soros-konspirasjoner

56-åringens sosiale mediekontoer er pepret med støtteerklæringer til Trump, utskjelling av demokrater og konspirasjonsteorier om George Soros.

Den første bomben ble funnet mandag i postkassen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros.

– Disse terroriserende handlingene er foraktelige og hører ikke hjemme i landet vårt, sa Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus kort tid etter pågripelsen fredag.

Les også: CNN: DNA-spor knytter mistenkt til bombepakke

(Saken fortsetter under)

Politifolk dekker over en varebil i byen Plantation i Florida, hvor den hovedmistenkte i etterforskningen av pakkebombene ble pågrepet. Foto: WPLG-TV / AP / NTB scanpix

Nye toner

Trump understreket at politisk vold ikke må få slå rot i USA.

– Vi må vise verden at vi står sammen, sa presidenten.

Han omtalte pakkebombene med langt større alvor enn tidligere. I en Twitter-melding få timer tidligere klaget Trump over at «bombegreiene» rammer valgkampen.

– Republikanerne gjør det så bra i forhåndsstemming og på meningsmålingene, og nå skjer disse «bombegreiene», og drivkraften svekkes kraftig – nyhetene handler ikke om politikk, tvitrer Trump.

Les også: Giftig stemning i USA før mellomvalget

(Saken fortsetter under)

VIDEO: – Vi kan aldri tillate at politisk vold slår rot i USA, sier president Donald Trump om pakkebombene, som han kaller «terroriserende handlinger»

Flere pakker

Han har også uttalt at medier som sprer «falske nyheter», har mye av skylden for sinnet i det amerikanske samfunnet.

Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton og filmstjernen Robert De Niro står på listen over dem som har fått tilsendt sprengladninger.

Fredag ble det oppdaget flere nye mistenkelige pakker, adressert til blant andre den demokratiske senatoren Cory Booker og USAs tidligere nasjonale etterretningssjef James R. Clapper.

New York Times skriver at Sayoc tidligere er siktet eller mistenkt for tyveri, svindel, oppbevaring av anabole steroider og bombetrusler.

– Jeg vet at fyren er en gærning. Han har vært en einstøing, sier Lenny Altieri, Sayocs fetter, til AP fredag.

En beslaglagt varebil som skal ha tilhørt Sayoc, er full av klistremerker med politiske budskap som fordømmer Demokratene og hyller Trump.

VIDEO: Tidligere CIA-sjef John Brennan var mottakeren av pakkebomben sendt til CNN i New York. Han reagerer kraftig på at president Donald Trump legger skylda på media for den økende hatske stemningen i landet

Fakta om pakkebombene i USA

* Minst 13 pakker med rørbomber er siden mandag oppdaget i USA. Pakkene er enten sendt i posten eller lagt i postkasser, og de har vært adressert til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.

* Fredag ble 56 år gamle Cesar Sayoc pågrepet på en parkeringsplass i Florida. Han ble identifisert gjennom DNA og fingeravtrykk og er siktet for fem lovbrudd, deriblant for å ha sendt bombene og truet tidligere presidenter.

* Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton, tidligere CIA-sjef John Brennan og filmstjernen Robert De Niro er blant dem som har fått tilsendt bomber.

* Den første rørbomben ble funnet i postkassen utenfor boligen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros. Han har gitt store summer til formål som fremmes av Demokratene.

* Eksplosiver adressert til Brennan og tidligere etterretningssjef James Clapper hadde TV-stasjonen CNN som c/o-adresse. TV-kanalens redaksjon i New York ble evakuert etter at bombepakken til Brennan ble funnet der.

* Ingen bomber har så langt eksplodert, men FBI understreker at alle de 13 bombene inneholdt materialer som kunne ha eksplodert. FBI kan ikke utelukke at flere er i omløp.

* Bombene inneholdt PVC-rør, klokke, batteri og ledninger.

Kilder: AP, CNN, NTB

Populært