Høyrepopulist i Brasil: – Godtar Parisavtalen

Jair Bolsonaro leder på meningsmålingene før den avgjørende runden av presidentvalget i Brasil. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix
Jair Bolsonaro leder på meningsmålingene før den avgjørende runden av presidentvalget i Brasil. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix

Høyrepopulisten Jair Bolsonaro, som ligger an til å vinne presidentvalget i Brasil, dropper sin plan om å skrote Parisavtalen om bekjempelse av klimaendringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har Bolsonaro sagt at han vil ta Brasil ut av den internasjonale avtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Men på en pressekonferanse torsdag lokal tid gikk han bort fra dette løftet. Bolsonaro sa han vil godta Parisavtalen – forutsatt at den ikke truer den brasilianske regjeringens suverenitet over områder i Amazonas, Andesfjellene og Atlanterhavet.

Presidentkandidaten ønsker forsikringer om at ikke urfolksgrupper eller internasjonale organer overtar kontrollen over disse områdene.

Han var imidlertid tydelig da han fikk spørsmål om han vil droppe Parisavtalen hvis han ikke lykkes med å få noen slike skriftlige garantier.

– Brasil blir i Parisavtalen, svarte Bolsonaro, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Norske milliarder

Selv om Bolsonaro er blitt mildere stemt overfor klimaavtalen fra Paris, har han også lansert en rekke andre forslag som har sådd frykt blant miljøvernere.

Blant annet vil han åpne for mer landbruk og gruvedrift i skogsområder. I tillegg har han foreslått å legge ned miljødepartementet og bygge en ny motorvei gjennom Amazonas.

Norge har de siste ti årene støttet arbeidet for å verne regnskogen i Amazonas med store pengesummer. Brasil har forpliktet seg til å redusere den årlige avskogingen med 80 prosent, og landet har til sammen mottatt over 7 milliarder kroner i norsk støtte.

Avtalen mellom Brasil og Norge slår imidlertid fast at pengestøtten blir mindre i perioder hvor avskogingen øker.

Les også: Favoritten før presidentvalget i Brasil vil ut av Parisavtalen

– Signal om straffrihet

Ines Luna fra organisasjonen Regnskogfondet er svært bekymret for konsekvensene hvis Bolsonaro får realisert sine forslag om å begrense miljøreguleringene.

– Når man foreslår å legge ned miljøverndepartementet og de statlige overvåkingsorganene, gir det et signal om straffrihet lokalt som har alvorlige konsekvenser både i form av økt avskoging og økt konfliktnivå, sa Luna nylig til NTB.

Luna, som kommenterte situasjonen før Bolsonaro snudde i synet på Parisavtalen, viste til at Brasil regnes som det farligste landet i verden for miljø- og urfolksaktivister.

Hvis Bolsonaro hadde gjort alvor av sin tidligere trussel om å droppe Parisavtalen, ville Brasil blitt det første landet i verden som hadde fulgt Donald Trumps eksempel i klimapolitikken. Trump varslet i fjor at han vil ta USA ut av klimaavtalen.

Les også: Trump mener «bombegreiene» rammer Republikanernes valgkamp

– Fascistisk trussel

Bolsonaro har den siste uken mistet noe av sitt forsprang på meningsmålingene foran den avgjørende runden i presidentvalget i Brasil søndag. På en måling publisert torsdag, fikk han likevel 56 prosents oppslutning.

Den venstreorienterte kandidaten Fernando Haddad fikk 44 prosent i denne meningsmålingen.

Høyrepopulisten Bolsonaro har kommet med nedsettende uttalelser om kvinner og homofile og tidligere hevdet at han er tilhenger av diktatur. Kritikere beskriver ham som en trussel mot Brasils demokrati.

Tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva, som ikke fikk stille til valg i år fordi han er fengslet for korrupsjon, har kalt Bolsonaro en «fascistisk trussel».

– Nå som denne fascistiske trusselen henger over Brasil, vil jeg be alle som forsvarer demokratiet, om å forsvare den demokratiske rettsstaten. Jeg vil forene folket rundt kandidaten Fernando Haddad, skrev Lula nylig i et åpent brev.

Personvernpolicy