Etterforskere søker vidt og bredt etter rørbombe-avsender

Motivet for de siste dagenes rørbomber i USA er fortsatt ukjent. Ingen av bombene har detonert, men skaper en følelse av trussel og usikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har ti mistenkelige pakker eller brevbomber blitt stoppet på vei til sine respektive mottakere, som hovedsakelig har vært toppolitikere og andre kjente personer som er kritiske til USAs president Donald Trump.

Blant annet har ekspresidentene Bill Clinton og Barack Obama blitt tilsendt slike pakker, samt skuespilleren Robert De Niro.

Politiet har blant annet merket seg at ingen av rørbombene er gått av. Gjennomgang av pakkenes innhold avdekker provisoriske innretninger som består av en tidsbryter og batterier, krutt og glassbiter. De er ikke satt sammen slik som andre brevbomber, som detonerer når de åpnes.

Amatør

Etterforskerne er usikre på om det er snakk om en amatørmessig konstruksjon og at de ikke eksploderte på grunn av dårlig håndverk, eller om at de aldri var ment å skulle detonere, bare skape frykt og uro.

Pakkene har blitt funnet i New York, Maryland, Florida, Delaware og Los Angeles i California. Fredag bekreftet USAs innenriksminister Kirstjen Nielsen at sporene hadde ledet etterforskerne til Florida, der noen av pakkene er blitt postlagt.

– Vi kommer til å finne og pågripe personen eller personene som er ansvarlige for disse handlingene, stol på det, sier New Yorks politisjef James O'Neill, som dog ikke vil kommentere hvilke spor politiet undersøker i jakten på gjerningspersoner.

– Det er fortsatt mulig at det er sendt ytterligere pakker, sier FBIs assisterende direktør William Sweeney.

Aktuelt: Joe Biden fikk tilsendt to mistenkelige pakker

Fra kyst til kyst

Rørbombene har utløst hektisk politivirksomhet over hele USA. Fra kyst til kyst jakter store politistyrker etter spor av den eller de som står bak. Føderale styrker, delstatsstyrker og lokale enheter er satt i beredskap. Store ressurser blir brukt for å berolige og informere det amerikansk folk om hva som skjer, og hva de skal se opp for.

Politiet har foreløpig ikke lansert noen teorier om motiv, ei heller sagt noen detaljert om hvordan pakkene har blitt distribuert gjennom posten uten å bli avslørt. Under pressekonferansen i New York sa O'Neill at gjenstandene blir håndtert som «aktive».

– Om det skulle være en bløff, blir de garantert ikke behandlet som det, sa han.

Undersøkelsene viser at det er brukt samme type konvolutt i alle forsendelsene og at alle har de samme amerikanske frimerkene. Pakkene blir studert i detalj av eksperter ved FBIs kriminaltekniske laboratorium i Quantico i Virginia.

Aktuelt: Frykt for flere bomber i USA

Forgiftet miljø

Med mellomvalget bare dager unna har postbombene utløst kraftige reaksjoner i det politiske miljøet.

Kampen om kontrollen i Senatet har fått begge partier til å ta fram skarp skremselspropaganda. Begge parter spår dystre konsekvenser dersom motparten får flertall. Kommentatorer sier at en allerede anstrengt tone er blitt forgiftet.

Tidligere CIA-sjef John Brennan under en høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tidligere CIA-sjef John Brennan under en høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Donald Trump har gitt mediene skylden for det sinnet som han mener å ha fanget opp hos folket, ettersom de ifølge ham aldri gjengir noe som det er. Det er blitt så ille at det ikke lar seg beskrive, hamret Trump på Twitter.

Tidligere CIA-direktør John Brennan, som selv fikk en pakke adressert til seg, gir presidenten svar på tiltale.

– Slutt med å legge skylden på andre. Se deg selv i speilet. Din provoserende retorikk, dine fornærmelser og løgner, og ikke minst din oppmuntring til fysisk vold, er uverdig. Oppfør deg ordentlig! Prøv å framstå som en president! tordnet Brennan tilbake.

Aktuelt: Bomber sendt til Obama og Clinton: – Innenlandsk terrorisme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden