Komiker har utløst folkeavstemning om blasfemi i Irland

Ytringsfrihetsforkjemper og komiker Stephen Fry (t.h.) har satt i gang en debatt om blasfemi i Irland. Her er han med ektemannen Elliot Spencer (t.v.). Foto: Adrian Dennis / AP / NTB scanpix
Ytringsfrihetsforkjemper og komiker Stephen Fry (t.h.) har satt i gang en debatt om blasfemi i Irland. Her er han med ektemannen Elliot Spencer (t.v.). Foto: Adrian Dennis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentvalget i Irland overskygges av en folkeavstemning om blasfemi, som ble utløst da komiker Stephen Fry hånet religion på irsk TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gud er ondsinnet og dum, sa Fry til den irske rikskringkasteren RTE i 2015.

Det Fry anså som ytringsfrihet, havnet også på feil side av blasfemiloven i Irland. Han ble i fjor etterforsket etter å ha blitt anmeldt av en privatperson.

Politiet henla saken, men hendelsen utløste en kampanje i Irland mot blasfemiloven.

Presidentvalg overskygget

Fredag vil en folkeavstemning om loven gå ved siden av presidentvalget i landet. Presidentvalget er det imidlertid ikke knyttet mye spenning til. Valgoppmøtet er ventet å være lavt og den sittende presidenten Michael Higgins (77), som leder meningsmålingene med klar margin, er ventet å vinne.

I mellomtiden har debatten om blasfemi havnet i sentrum av den irske dagsordenen.

– Folkeavstemningen er en del av moderniseringsprosessen i Irland, sa landets statsminister Leo Varadkar.

Aktuelt: Duterte: Går av hvis noen beviser at Gud finnes

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

Se irske RTEs intervju med Stephen Fry fra 2015 i videoen under:

Uenige om blasfemi

I 2009 ble den irske blasfemiloven fra 1937 oppdatert med forbud mot ytringer som fornærmer eller krenker en religion eller dens følgere. Den har siden møtt motbør av irer som mener loven er utdatert. Et knapt flertall i Irland ønsker at loven skal fjernes, men det er også flere stemmer i landet som ønsker å beholde den.

– Alt som fremmer respekt for andre religioner og samfunnsforhold der alle kommer overens, bør beholdes, sier Ali Selim i Islamic Cultural Centre in Dublin til RTE.

Den katolske kirken i Irland er imidlertid uenig. Under en konferanse i oktober slo kirken fast at blasfemiloven er «stort sett utdatert».

Kirken fremhever at blasfemiloven har blitt brukt til å «rettferdiggjøre vold og undertrykkelse mot minoriteter i andre deler av verden».

Aktuelt: Pavens homo-utsagn: radikalt brudd eller samme gamle?