Facebook får personvern-bot i Storbritannia

Facebook-sjef Mark Zuckerberg under en konferanse i California tidligere i år. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
Facebook-sjef Mark Zuckerberg under en konferanse i California tidligere i år. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Myndighetene i Storbritannia har ilagt Facebook en bot tilsvarende 5,7 millioner kroner for manglende beskyttelse av brukernes personvern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Straffen skyldes forhold mellom 2007 og 2014. I denne perioden klarte selskapet Cambridge Analytica å få tak i personlige opplysninger om mange millioner Facebook-brukere uten at de var klar over det.

Ved hjelp av disse opplysningene utviklet Cambridge Analytica digitale verktøy som senere ble brukt politisk både i Storbritannia og USA. De ble brukt av britiske EU-motstanderne i forkant av brexit-avstemningen, og av Donald Trumps valgkampmedarbeidere.

Information Commissioner Office i Storbritannia konkluderte torsdag med at Facebook i den aktuelle perioden ikke ivaretok brukernes personvern godt nok. Mellom 2007 og 2014 kunne app-utviklere få tilgang til personopplysninger uten tydelig godkjenning fra brukerne.

Facebook hadde i andre kvartal i år en omsetning på nesten 900.000 kroner per minutt. Det betyr at det vil ta selskapet under sju minutter å skaffe pengene til å betale den britiske boten.

Den kunne imidlertid blitt betraktelig høyere hvis Facebook hadde blitt straffet for forhold som hadde funnet sted etter at EUs nye personvernregler trådte i kraft tidligere i år.

Les også: Listhaug gir Ap-rådgiver skylden for 22.juli-kobling

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden