Meny

Fremmedkrigere sentrale i overgrep mot yazidier

Klærne på bildet er samlet inn av en yazidiaktivist som dokumenterer IS' overgrep. Klærne ble brukt av ei jente som IS holdt som slave i Irak. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix
Fremmedkrigere, blant dem en rekke europeere, spilte en ledende rolle i overgrepene mot yazidier i Irak, ifølge en internasjonal menneskerettsgruppe.

Ifølge en rapport fra International Federation for Human Rights tok fremmedkrigere en sentral rolle overgrep og slaveri utført og organisert av medlemmer av den ytterliggående islamistiske gruppen IS.

Overgrepene er av en karakter som kan regnes som folkemord og grove forbrytelser mot menneskeheten, ifølge den Paris-baserte menneskerettighetsgruppen, som mener IS-medlemmer bør stilles for retten som krigsforbrytere.

Over halvparten av alle de om lag 6.800 yazidiene som er tatt til fange av IS, er fortsatt savnet. Gjennom kvinner og unge jenter som har klart å unnslippe fangenskap, har dystre beskrivelser kommet til overflaten. Det tegnes et bilde av et organisert slaveri der fremmedkrigere overvåker systemet.

Menneskerettighetsgruppen ønsker at de ansvarlige stilles for en internasjonal domstol, eller at de blir tilbakeført til sine respektive hjemland for å stilles til ansvar. Samtidig ønsker gruppen at yazidienes vitnemål skal ha en sentral rolle når fremmedkrigerne skal straffeforfølges.

Les også:  Regjeringen vil spre flyktninger utover landet

Populært