HRW: Khashoggis sønn på vei til USA

Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå SPA sendte tirsdag ut dette bildet samtidig med meldingen om at kronprins Mohammed bin Salman (til høyre) møtte Salah Khashoggi (til venstre) og kondolerte etter drapet på faren. Foto: Saudi Press Agency via AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias statlige nyhetsbyrå SPA sendte tirsdag ut dette bildet samtidig med meldingen om at kronprins Mohammed bin Salman (til høyre) møtte Salah Khashoggi (til venstre) og kondolerte etter drapet på faren. Foto: Saudi Press Agency via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En av sønnene til den drepte journalisten Jamal Khashoggi har sammen med familien forlatt Saudi-Arabia, opplyser Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salah Khashoggi reiste etter at myndighetene opphevet et reiseforbud for ham, ifølge menneskerettsorganisasjonen.

– Salah og familien hans er nå på et fly på vei til Washington, sier Sarah Leah Whitson, HRWs Midtøsten-direktør, til nyhetsbyrået AFP torsdag.

To kilder tett på Khashoggi-familien sier også til nyhetsbyrået Reuters at journalistens eldste sønn har fløyet ut av hjemlandet. Kildene ville ikke si hvor han var på vei. Salah Khashoggi har både amerikansk og saudiarabisk statsborgerskap, ifølge den ene kilden.

Den kjente journalisten og kommentatoren Jamal Khashoggi forsvant etter å ha gått inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

Planlagt drap

Saudiarabiske myndigheter hevdet han forlot bygningen samme dag, men innrømmet 18 dager senere at han døde på konsulatet og hevdet at det skjedde under en slåsskamp. Senere påsto saudiarabiske tjenestemenn at planen var å bortføre Khashoggi og at han ble drept ved et uhell. Først torsdag erkjente saudiarabisk påtalemyndighet at drapet på Khashoggi var planlagt

Tyrkias president slo tirsdag fast at drapet var planlagt, og kilder i statsapparatet har tidligere sagt til tyrkiske medier at Khashoggi ble torturert, drept og partert av saudiarabiske agenter. Liket er ennå ikke funnet. Tyrkiske myndigheter fortsetter etterforskningen og har så langt avhørt 38 ansatte ved konsulatet, meldte det statlige nyhetsbyrået Anadolu torsdag.

Salah møtte kronprinsen

Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz og kronprins Mohammed bin Salman har forsøkt å dempe den massive kritikken fra omverdenen. Tidligere denne uka tok de imot Salah og hans bror Sahel ved det kongelige palasset i Riyadh, ifølge det statlige nyhetsbyrået SPA. Byrået sendte ut bilder fra møtet og meldte at brødrene uttrykte takknemlighet overfor både kongen og kronprinsen.

Khashoggi flyttet til Virginia i USA i 2017, kort tid etter at prins Mohammed ble utpekt som tronarving i Saudi-Arabia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden