Meny

CIA-sjef hørte lydopptak fra drapet på Khashoggi

Overvåkningsbilder viser Jamal Khashoggi på vei inn til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Nå skriver Washington Post at CIA-sjef Gina Haspel har fått avspilt lydopptak fra drapet på den regimekritiske journalisten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
CIA-sjef Gina Haspel fikk høre lydopptak av drapet på Jamal Khashoggi da hun besøkte Tyrkia denne uken, ifølge Washington Post.

Haspel besøkte tirsdag Tyrkias hovedstad Ankara for å bli orientert om etterforskningen av drapet på 59 år gamle Khashoggi.

Der fikk hun lydopptaket avspilt i møte med den tyrkiske etterretningstjenesten MIT. De anonyme kildene avisen har snakket med beskriver opptakene som «overbevisende».

– Dette legger ballen på Washingtons banehalvdel. Ikke bare vil det bli ytterligere press fra mediene, men Kongressen vil be Gina om å komme til dem for å fortelle akkurat hva hun hørte, sier den tidligere CIA-toppen Brice Riedel.

Både CIA og tyrkiske sikkerhetstjenester har nektet å kommentere saken.

Skrek høyt

Khashoggi forsvant etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober og det har siden versert ulike rykter om hva som skal ha skjedd med den regimekritiske journalisten. I 18 dager nektet Saudi-Arabia å ha noe med forsvinningen å gjøre, men 20. oktober innrømmet de at han ble drept inne på konsulatet, men at det skjedde som følger av en slåsskamp.

Saudiarabiske kilder sier at Khashoggi skulle kidnappes og hevder at planen ikke var å drepe ham. Da den regimekritiske journalisten forsto at noe var galt, begynte han å skrike høyt, ifølge nyhetsbyrået AP. En av mennene tok kvelertak for å få ham til å tie, men endte med å ta livet av ham, ifølge kildene.

De ni medlemmene av teamet som befant seg inne på konsulatet skal da ha fått panikk og ba en tyrkisk hjelper om å bistå med å pakke inn og fjerne liket. Hvor det ble av, er fortsatt et mysterium.

Undersøker brønn

Torsdag skal tyrkiske etterforskere undersøke en brønn i hagen til kongedømmets konsulat i Istanbul i letingen etter Khashoggis levninger. Flere tyrkiske aviser kommer imidlertid med motstridende meldinger om dette.

Avisen Yeni Safak hevder at etterforskere allerede har tømt brønnen for å ta analyseprøver av vannet, mens avisen Sabah hevder at Saudi-Arabia fremdeles ikke har gitt tyrkiske myndigheter tillatelse til å foreta et søk i brønnen.

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Dalman har avvist alle anklager om at han på noe vis var involvert i drapet og lovet onsdag å stille de skyldige til ansvar. Tyrkiske tjenestemenn har imidlertid stilt spørsmål ved prinsens lovnader om en full saudiarabisk etterforskning.

– Hvordan kan en legitim etterforskning fungere i Saudi-Arabia når en av de hovedmistenkte er kronprinsen selv, spør en høytstående tyrkisk embetsmann.

(©NTB)

Populært