Meny

FN-granskere: Et folkemord pågår mot de gjenværende rohingyaene i Myanmar

Et folkemord pågår mot de gjenværende rohingyaene i Myanmar og myndighetene gjør stadig mindre for å etablere et demokrati i landet, sier FN-etterforskere. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Folkemordet mot de gjenværende rohingyaene i Myanmar fortsetter, konkluderer FN-etterforskere i en rapport til Sikkerhetsrådet.

De rundt 250.000 til 400.000 rohingyaene som fortsatt er i Myanmar etter fjorårets militæroffensiv mot den muslimske minoriteten, lider under grov undertrykkelse, sier lederen for en FN-støttet granskningskommisjon, Marzuki Darusman.

– Det er et pågående folkemord som finner sted akkurat nå, sa han under en pressekonferanse onsdag. Etterforskerne tar til orde for å sende saken til Den internasjonale straffedomstolen ICC.

Darusman sier rohingyaenes situasjon i Rakhine i Myanmar møter de fleste kriteriene for folkemord, inkludert vold, tilrettelegging av forholdene for å ødelegge minoriteten og tiltak for å forhindre fødsler.

Myanmars FN-ambassadør Hau Do Suan tilbakeviser anklagene om folkemord og sier granskningskommisjonens konklusjon er «politisk motivert».

10.000 drepte

Verdens søkelys har det siste året vært rettet mot rundt 720.000 rohingyaer som høsten 2017 flyktet fra regjeringsstyrkenes herjinger og over grensa til nabolandet Bangladesh. Det er meldt om brutale overgrep, voldtekter og henrettelser fra en lang rekke kilder.

– Forholdene er ikke lagt til rette for en trygg og verdig hjemkomst til Myanmar for rohingyaene som befinner seg i Bangladesh, sier Darusman, som opplyser at 390 landsbyer er blitt ødelagt og over 10.000 rohingyaer er så langt blitt drept i konflikten.

– Ansvarliggjøring og inkluderende dialog er de to viktigste pilarene som støtter opp under en nasjonal forsoning. Det første steget mot sannheten er å finne etterrettelig informasjon, sa Christine Schraner Burgener, FNs spesialutsending til Myanmar, under et besøk i landet tidligere denne måneden.

I den omfattende FN-rapporten på 444 sider fastslås det at mange høytstående militære bør etterforskes og tiltales for folkemord, deriblant sjefen for den myanmarske hæren, Min Aung Hlaing.

Aktuelt: Myanmar tar avstand fra FN-rapport om folkemord på rohingyaer

– Fullstendig fornektelse

Yanghee Lee, FNs spesialetterforsker for menneskerettigheter i Myanmar, sier hennes eget og mange andres håp om et bedre Myanmar under Aung San Suu Kyi har svunnet hen.

Lee sier fredsprisvinner Suu Kyi fullstendig fornekter anklagene om myanmarske styrkers overgrep, voldtekter og drap på rohingyaene.

– Suu Kyis regjering har demonstrert at de ikke ønsker å etablere et fungerende demokrati der alle i landet har rettigheter, sier Lee.

– De har ikke tilrettelagt for dem som ønsker å utføre uavhengig internasjonal etterforskning. De har avvist granskningskommisjonens rapport som fastslår at flere militærtopper bør straffeforfølges for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Regjeringens manglende samarbeidsvilje er den største hindringen, sier Lee.

Aktuelt: Fortsatt kamp for ekte demokrati i Myanmar 30 år etter studentopprør

Populært