Meny

Saudi-Arabia hevder Khashoggi skulle kidnappes

Saudiarabiske kilder hevder nå at den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi skulle kidnappes fra landets konsulat i Istanbul (bildet), men at han ved et uhell ble kvalt der. Dette er den siste i en lang rekke bortforklaringer fra Saudi-Arabias side. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Saudiarabiske kilder hevder nå at Jamal Khashoggi skulle kidnappes og fastholder at planen ikke var å drepe den regimekritiske journalisten.

Nyhetsbyrået AP har snakket med to saudiarabiske tjenestemenn som bekrefter at landet sendte 15 menn til Tyrkia, inkludert en rettsmedisiner.

Dette er i tråd med hva president Recep Tayyip Erdogan sa da han tirsdag orienterte om den tyrkiske etterforskningen av drapet.

Drapet på Khashoggi var åpenbart planlagt i forveien, fastslo Erdogan. Han krever at Saudi-Arabia utleverer de 15 medlemmene av det som omtales som en dødsskvadron, sammen med tre ansatte ved konsulatet.

Den tyrkiske etterretningstjenesten MIT delte samme dag alle beviser i saken med CIA-sjef Gina Haspel under et møte i Ankara, melder tyrkiske medier.

Kildene i Riyadh bekrefter også Erdogans opplysning om at Saudi-Arabia sendte en dobbeltgjenger av Khashoggi til Istanbul, i et forsøk på å lure alle til å tro at den regimekritiske journalisten forlot konsulatet i live.

Fakta om Jamal Khashoggi:

* 59 år gammel saudiarabisk journalist, kommentator og kritiker av kronprins Mohammed bin Salman.

* Forsvant etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober 2018.

* Saudiarabiske myndigheter innrømmet 18 dager senere at han døde på konsulatet og hevdet at det skjedde under en slåsskamp.

* Sto i årevis nær kongefamilien, har vært rådgiver for regjeringen og har nære bånd til Saudi-Arabias elite. Hadde en lang karriere i hjemlandet som journalist, redaktør og kommentator.

* På 1980- og 90-tallet intervjuet han flere ganger al-Qaida-lederen Osama bin Laden i Afghanistan.

* I september 2017 forlot Khashoggi hjemlandet, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet, i likhet med mange aktivister og regimekritikere.

* Det siste året har han som skribent vært svært kritisk til den mektige kronprinsens politikk, spesielt krigen i Jemen, den diplomatiske striden med Canada og pågripelsene av kvinnerettsaktivister.

* Khashoggi har det siste året bodd i eksil i USA og har blant annet skrevet for The Washington Post. Han har beskrevet hjemlandet som preget av frykt, trusler og pågripelser.

– Skulle kidnappes

Ifølge APs kilder skulle ikke Khashoggi drepes, men kidnappes og flyttes til et såkalt trygt hus. Hva som deretter skulle skje med ham, sier de ingenting om.

Da den regimekritiske journalisten forsto hva som var i ferd med å skje, begynte han ifølge kildene å skrike høyt. En av mennene tok kvelertak for å få ham til å tie, men endte opp med å ta livet av ham, ifølge kildene.

Journalisten Jamal Khashoggi ble drept under et besøk på konsulatet i Istanbul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De ni medlemmene av teamet som befant seg inne på konsulatet skal da ha fått panikk og ba en tyrkisk hjelper om å bistå med å pakke inn og fjerne liket. Hvor det ble av, er fortsatt et mysterium.

Ifølge tyrkiske medier, som har hatt tilgang til lekkasjer fra etterforskningen, ble Khashoggi partert av den saudiarabiske rettsmedisineren etter drapet, noe APs kilder nekter kjennskap til.

Hvorfor det var en rettsmedisiner med i teamet som ble sendt til Istanbul, har de ikke noe svar på.

Aktuelt: Raja: Norge må presse videre for Khashoggi-svar

– Total fiasko

President Donald Trump, som først sa at han festet lit til Saudi-Arabias versjon av drapet på Khashoggi, har gradvis endret oppfatning, i takt med at det kommer stadig nye forklaringer fra Riyadh.

Tirsdag betegnet Trump drapet som «en total fiasko».

President Donald Trump har gradvis endret oppfatning. Foto: Evan Vucci / AP Photo/NTB scanpix

– Det ble elendig utført, og forsøket på å dekke over var et av de verste i historien, sa Trump, som fortsatt går god for at kronprins Mohammed bin Salman var uvitende.

Aktuelt: Sverige og Danmark krever flere Khashoggi-svar

Blir ikke trodd

APs kilder fastholder at Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman, som kontrollerer forsvaret og sikkerhetsapparatet i landet, var helt uvitende om operasjonen. Dette stiller mange seg tvilende til.

– Mest sannsynlig hadde operasjonen den saudiarabiske regjeringens godkjennelse, sier USAs tidligere ambassadør i Riyadh, Robert Jordan.

USAs utenriksminister Mike Pompeo retter også en anklagende pekefinger mot Saudi-Arabias øverste ledelse.

– De mistenkte kom fra Saudi-Arabias etterretningstjeneste, kongehuset, utenriksdepartementet og andre saudiarabiske departementer, slår Pompeo fast.

Aktuelt: Søreide vil ikke utvise saudiarabiske diplomater etter Khashoggi-drapet

Straffereaksjoner

USA kunngjorde tirsdag at de har tilbakekalt visum til over 20 saudiarabere som kan ha vært involvert i drapet på Khashoggi, og Pompeo antyder at det kan komme flere straffereaksjoner.

– USA godtar ikke slike handlinger for å bringe en journalist som Khashoggi til taushet, sa Pompeo.

Aktuelt: Saudi-Arabia kondolerer, men blir ikke trodd

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært