Ecuador distanserer seg fra Assange

Julian Assange fotografert utenfor Ecuadors ambassade i mai 2017. Foto: AP/ NTB scanpix
Julian Assange fotografert utenfor Ecuadors ambassade i mai 2017. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ecuadors utenriksminister sier de ikke vil gjøre annet enn å huse WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange på ambassaden i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister José Valencia sier i et intervju med Reuters at Ecuador ikke vil blande seg på vegne av Assange dersom Storbritannia ønsker å diskutere WikiLeaks-grunnleggerens asylsituasjon på ambassaden i London.

Tidligere har Ecuador opprettholdt dialog med britiske myndigheter på vegne av Assange.

– Vi er ikke Assanges advokater, heller ikke representanter for den britiske regjeringen. Denne saken skal løses mellom Assange og Storbritannia, sier Valencia.

Forrige uke ble det kjent at Assange går til sak mot Ecuador for brudd på «grunnleggende rettigheter». I mars i år mistet Assange internettilgang, ble fratatt mobiltelefonen, og ble nektet å ta imot gjester på ambassaden. Ambassaden begrunnet det med at han hadde brutt en skriftlig avtale fra i fjor, der han forpliktet seg til å ikke blande seg inn i andre lands anliggender.

I juli uttalte Ecuador at de håper Assange snart forlater ambassaden.

WikiLeaks-grunnleggeren Assange har vært i Ecuadors London-ambassade siden 2012 for å unngå utlevering til Sverige på grunn av en anklage om seksuelle overgrep. Sverige har siden droppet utleveringsbegjæringen, og Assange har blitt ecuadoriansk statsborger, men han risikerer fortsatt å bli pågrepet i Storbritannia.

Personvernpolicy