Meny

Saudi-Arabia lover å straffe Khashoggis drapsmenn

En venninne av Jamal Khashoggi henger opp en blomsterbukett og et bilde av den drepte journalisten på sperringene langs veien til Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Saudi-Arabias regjering hevder de vil stille alle som sto bak drapet på journalisten Jamal Khashoggi til ansvar, «uansett hvem de måtte være».

– Grep er tatt fra kongerikets side for å avdekke sannheten og stille til ansvar alle hvis inkompetanse eller umiddelbare ansvar ligger bak drapet, uansett hvem de måtte være, heter det i en uttalelse publisert av det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

Uttalelsen kom etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt en tale hvor han redegjorde for etterforskningen.

Erdogan slo fast at drapet inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul etter alt å dømme var planlagt og politisk motivert. Samtidig ba han om at de mistenkte i saken må utleveres til Tyrkia og stilles for retten.

Innrømte drapet

At det eneveldige kongedømmet Saudi-Arabia skal godta å utlevere medlemmer av landets sikkerhetstjenester til Tyrkia, regnes som svært lite sannsynlig.

Likevel forsøker saudiarabiske myndigheter tilsynelatende å komme Tyrkia i møte. I løpet av de siste ukene har de erkjent drapet, innledet etterforskning i samarbeid med Tyrkia og lovet å stille de skyldige til ansvar.

I helgen hevdet Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir at drapet ble begått av personer som ikke hadde fått klarsignal fra landets øverste ledelse.

– De som gjorde dette, gjorde det utenfor sitt ansvarsområde, sa han til den amerikanske TV-kanalen Fox News.

– Det ble åpenbart gjort en stor feil, og det som forsterket denne feilen, var forsøket på å dekke over den, sa al-Jubeir.

– Ikke tilfredsstillende

I tyrkiske og amerikanske medier er det imidlertid kommet fram at flere mistenkte i saken har tette bånd til Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman.

– Å legge skylden for en slik hendelse på en håndfull medlemmer av sikkerhets- og etterretningstjenestene, vil verken tilfredsstille oss eller verdenssamfunnet, sa Erdogan i sin tale tirsdag.

Flere medier og analytikere mener likevel at Erdogan var forholdsvis forsiktig i talen. Han rettet ikke pekefingeren direkte mot Saudi-Arabias kronprins, men nøyde seg med å spørre hvem gjerningsmennene fikk ordrene sine fra.

Presidenten nevnte heller ikke påstandene om at det finnes lydopptak som beviser at den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble torturert før han ble drept.

– En avtale er oppnådd

Professor Jana Jabbour ved universitetet Sciences Po i Paris mener Erdogans ordvalg tyder på at det har pågått en dialog mellom Tyrkia og Saudi-Arabia.

– Erdogans svært moderate tale viser at en avtale er blitt oppnådd, sier hun.

Flere andre eksperter har framholdt at Tyrkia trolig bruker Khashoggi-saken til å legge press på Saudi-Arabia. Forholdet mellom landene er anstrengt, og Erdogan har angivelig et ønske om å svekke posisjonen til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Samtidig som Erdogan holdt sin tale, begynte en stor næringskonferanse i Saudi-Arabia, som er verdens største oljeeksportør og en nær alliert av USA.

Representanter både fra USA og en rekke land har imidlertid valgt å droppe konferansen. Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih erkjente under åpningen av møtet at landet befinner seg i en krise.

Mohammed bin Salman var til stede på konferansen, men tok seg også tid til å møte flere medlemmer av Jamal Khashoggis familie.

Populært