Meny

Sky News: – Khashoggis levninger funnet i Istanbul

Se video: Erdogan krever å få vite hvor liket av Khashoggi er.
Det lemlestede liket av den drepte journalisten Jamal Khashoggi er funnet i Tyrkia, angivelig i tilknytning til Saudi-Arabias konsulat, hevder Sky News' kilder.

– Vi har snakket med flere personen fra etterforskningen som har bekreftet at kroppsdeler fra Khashoggi er funnet, skriver Sky News.

Ifølge en av kildene kanalen har snakket med skal kroppsdelene til den saudiarabiske journalisten være funnet i hagen til den saudiarabiske generalkonsulen i Istanbul.

Ansiktet til Khashoggi skal ifølge kilden være «vansiret». Den britiske TV-stasjonen oppgir ingen kilde for opplysningen, som heller ikke er bekreftes av andre kilder.

I en tale til partifeller i nasjonalforsamlingen i Ankara tidligere tirsdag, gikk president Recep Tayyip Erdogan tirsdag gjennom Khashoggi-saken. Han fortalte hva tyrkiske etterforskere mener å kunne fastslå om det som skjedde med den regimekritiske, saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Den tyrkiske presidenten redegjorde om hvordan Khashoggi 28. september oppsøkte hjemlandets konsulat i Istanbul for å ordne noen dokumenter, men ble bedt om å komme tilbake senere.

Bakgrunn: Erdogan: Khashoggi-drapet var planlagt

Dødsskvadron

– Det virker som om de begynte å planlegge drapet alt da, sa Erdogan, som mener drapet var politisk motivert.

Flere av konsulatets ansatte reiste deretter til Riyadh, der planleggingen skal ha fortsatt.

Få timer før Khashoggi ble bedt om å komme tilbake til konsulatet, ankom en dødsskvadron bestående av 15 menn Istanbul, ni av dem om bord i et privatfly.

Mange av mennene er senere identifisert som ansatte i den saudiarabiske sikkerhetstjenesten.

Noen av mennene gjorde ifølge Erdogan undersøkelser i Belgrad-skogen nord for Istanbul og i Yalova-området, mens andre dro til konsulatet. Det spekuleres i om det var på disse stedene at liket av Khashoggi senere ble skjult.

Ikke spontant

Den tyrkiske presidenten kommenterte ikke opplysninger om at det foreligger lyd- og videoopptak av drapet, men avviste Saudi-Arabias offisielle versjon om at Khashoggi nærmest ble drept ved et uhell i en slåsskamp.

– Han ble drept på brutalt vis. Å skjule dette grusomme drapet vil være en fornærmelse mot menneskeheten, sa Erdogan.

– Alt tyder på at dette drapet ikke skjedde spontant, fortsatte han.

Identifiserte

18 dager gikk før Saudi-Arabia til slutt innrømmet at Khashoggi endte sine dager inne på konsulatet.

Samme dag hadde Erdogan en telefonsamtale med Saudi-Arabias kong Salman, som opplyste at 18 menn var pågrepet, mistenkt for å ha medvirket til drapet.

Disse var ifølge Erdogan identiske med medlemmene av dødsskvadronen som forsvant fra Tyrkia samme dag som drapet fant sted, samt tre ansatte ved konsulatet.

– Vi så med en gang at dette var de samme som vår sikkerhetstjeneste hadde identifisert, sa Erdogan.

Erdogan ba Saudi-Arabia legge alle kort på bordet og utlevere de mistenkte.

– Vi har 18 mistenkte på listen, og vi ber Saudi-Arabias konge om å åpne for at de kan stilles for retten i Tyrkia, sa han.

Populært