Meny

SVT: Satellittbilder viser storstilt russisk militæroppbygging ved Østersjøen

Fire militærbaser i den russiske enklaven Kaliningrad bygges ut, viser satellittbilder. Ifølge NATO er det også utplassert atomvåpen i området.

Satellittbildene som SVT har fått tilgang til, er tatt av det israelske selskapet ImageSat International (ISI). De ble nylig publisert også av CNN og viser storstilt russisk byggevirksomhet. Ved havnen i Primorsk alene bygges det 40 nye bunkre.

Russland har behov for lagre for sine nye våpensystemer, sier Fredrik Westerlund ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige. FOI mener det kan være snakk om en fordobling av antallet raketter og stridshoder til enkelte systemer.

Westerlund nevner blant annet det nye landbaserte rakettsystemet Iskander. Det omfatter både krysserraketter og ballistiske raketter, og ble ifølge SVT operativt i Kaliningrad i februar.

De nye russiske våpnene har stor fleksibilitet og mange komponenter, og krever derfor mer lagringsplass, ifølge Westerlund.

Atomvåpen

NATOs talsperson Oana Lungescu vil ikke kommentere saken direkte overfor SVT, men sier de følger Russlands opprustning nøye, blant annet i Østersjøen og Svartehavet.

– I disse regionene plasserer Russland ut langdistanseraketter mot fly og sjømål. De har også plassert ut raketter med kapasitet til å bære atomstridshoder i Kaliningrad, som er et av de mest militariserte områdene i Europa, sier hun.

Kaliningrad har ingen fastlandsforbindelse til resten av Russland og ligger midt mellom NATO-landene Polen og Litauen. Enklaven regnes som Russlands viktigste strategiske utpost ved Østersjøen.

Nedrustningsavtale i fare

USAs president Donald Trump kunngjorde lørdag at amerikanerne vil trekke seg fra nedrustningsavtalen INF fordi Russland bryter den. Russland nekter for dette.

Avtalen ble inngått i 1987 og forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen. John Bolton, som er Trumps rådgiver for nasjonal sikkerhet, var mandag i Moskva for å diskutere saken med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Maksimal rekkevidde som tillates i tråd med INF, er 500 kilometer. Rekkevidden av det ballistiske Iskander-systemet (Iskander-M) oppgis til rett under 500 kilometer. Ifølge SVT antas imidlertid systemet å ha en teoretisk rekkevidde på mellom 700 og 800 kilometer.

Krysserraketten Iskander-K kan ifølge FOI modifiseres til å ha en rekkevidde på mellom 1.500 og 2.000 kilometer. I så fall kan den true store deler av Europa fra Kaliningrad.

Populært