Meny

Sterke reaksjoner på voldelig språkbruk i brexit-striden i Storbritannia

Theresa May under en pressekonferanse etter EU-toppmøtet i Brussel i forrige uke. Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix
Britiske politikere reagerer sterkt på at statsminister Theresa May utsettes for «drapstrusler» fra partifeller som er uenige i hennes brexit-strategi.

Ikke navngitte EU-motstandere i Det konservative partiet kom med bloddryppende uttalelser om May i intervjuer i britiske medier i helgen.

– Øyeblikket kommer da kniven varmes opp, stikkes i framsiden av kroppen hennes og vris rundt. Hun vil snart være død, skal et tidligere regjeringsmedlem ha sagt, ifølge avisa Sunday Times.

Et annet parlamentsmedlem hevdet at May er på vei inn i en «drapssone», mens en tredje partifelle uttalte at et «attentat er i lufta». Trolig siktet de til at May kan bli kastet som partileder og statsminister.

Både Mays allierte og politiske motstandere reagerer sterkt på språkbruken. Den folkevalgte konservative politikeren Robert Halfon kaller uttalelsene «en skam for Det konservative partiet».

Yvette Cooper fra opposisjonspartiet Labour mener språkbruken normaliserer vold i den offentlige debatten.

Uenighet om regjeringens brexit-strategi har ført til betydelig intern strid i Det konservative partiet. Mandag opplyste May at 95 prosent av «skilsmisseavtalen» med EU er i boks.

Populært