Meny

Måling: Polens regjeringsparti går fram i lokalvalg

Jaroslaw Kaczynski, leder av det polske regjeringspartiet Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), avga sin stemme i søndagens lokalvalg i et valglokale i Warszawa. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det høyreorienterte og EU-skeptiske regjeringspartiet PiS har fått økt oppslutning i lokalvalget i Polen, ifølge en valgdagsmåling.

Ifølge valgdagsmålingen fra Ipsos, som ble offentliggjort da valglokalene stengte søndag, får partiet i gjennomsnitt en oppslutning på 32,3 prosent av stemmene i valget om nye lokal- og regionforsamlinger. Det er en framgang på 5,4 prosentpoeng fra lokalvalget for fire år siden.

– Det lover godt for neste parlamentsvalg, sier PiS-leder Jaroslaw Kaczynski.

Valgoppmøtet ligger på rundt 50 prosent, som er det høyeste oppmøtet for et lokalvalg noensinne, ifølge Polens valgkommisjon.

I byene ser det imidlertid ut til at PiS får færre stemmer enn opposisjonspartiet Borgerplatformen, viser valgdagsmålingen.

Søndagens lokalvalg ses på som den første store testen på om velgerne fortsatt støtter opp om PiS, eller Lov- og rettferdighetspartiet, som den norske oversettelsen lyder. Partiets popularitet har økt i takt med sterk økonomisk vekst og stadig mer sjenerøse sosiale ytelser i landet.

Partiets politikk, blant annet en restriktiv innvandringspolitikk samt svært omstridte reformer av rettsvesenet, har imidlertid ført til store demonstrasjoner og forårsaket konflikt med EU.

I hovedstaden Warszawa ser det imidlertid ut til at ordførerposten går til den EU-vennlige Rafael Trzaskowski fra det største Borgerplattformen. Partiets kandidater dominerte også i Lodz, Poznan, Lublin og Wroclaw.

Resultatene i Gdansk og Krakow er ventet klart 4. november etter en ny valgrunde. Det endelige valgresultatet kan være klart tidligst på tirsdag, men valgene i Gdansk og Krakow må til ny runde og resultater derfra er ikke ventet klart før 4. november.

(©NTB)

Populært