Meny

Frankrike vil ha ny gransking av skader på babyer

Frankrikes helseminister vil ha en ny gransking av hvorfor en rekke spedbarn har blitt født uten eller med misdannede armer på tre steder i landet.

Helseminister Agnes Buzyn sier det er uakseptabelt at man ikke har funnet årsaken til at 14 spedbarn er født med armskader de siste årene. Hun varsler nå en ny gransking to uker etter at helsemyndighetene sa at de ikke har klart å finne årsaken.

– Vi kan ikke være fornøyde med å si at vi ikke finner forklaringen, det er uakseptabelt, sier hun til TV-kanalen LCI.

Tilfellene har vært konsentrert i tre franske fylker. Ain, nær den sveitsiske grensen, hadde sju tilfeller i årene 2009 og 2014. Bretagne på vestkysten hadde fire tilfeller mellom 2011 og 2013, og Loire-Atlantique sør for Bretagne hadde tre tilfeller mellom 2007 og 2008.

I granskingsrapporten som kom 4. oktober, heter det at mens antallet i Ain ikke var over landsgjennomsnittet, så er antallene i Bretagne og Loire-Atlantique langt over gjennomsnittet. Ifølge granskingsrapporten er det imidlertid ikke funnet en felles eksponeringskilde som kan forklare skadene.

Færre enn 150 babyer er født hvert år i Frankrike med misdannelser på overarmene. Fra forskning er det kjent at risikoen for slike skader øker dersom mor er eksponert for enkelte kjemiske stoffer eller medisiner under svangerskapet.

Helseminister Buzyn sier miljøeksperter nå vil delta sammen med helseeksperter for å forsøke å komme til bunns i sakene.

På 1950 og -60-tallet ble tusenvis av babyer over hele verden født med defekte eller manglende kroppsdeler. Dette ble knyttet til bruken av legemiddelet Thalidomide, som ble brukt til å behandle svangerskapskvalme hos gravide kvinner. Legemiddelet ble forbudt i 1960.

Populært