Meny

Russland kritiserer USA for at de vil trekke seg ut av nedrustningsavtale

President Donald Trump var lørdag på valgkamparrangement i Nevada. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Russland hevder USA «drømmer om å bli en ledende supermakt» som et svar på at Donald Trump ønsker å trekke landet ut av nedrustningsavtalen INF.

Under et valgkamparrangement i Nevada lørdag hevdet USAs president at Russland ikke har holdt seg til nedrustningsavtalen INF, og sa at de kom til å avslutte den.

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet mener USA har «en drøm om å bli en ledende supermakt» og at det er derfor amerikanerne melder seg ut, skriver det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Dette er ikke en drøm som kommer til å bli realisert, understrekte kilden.

Kald krig

Andre kilder hevder overfor to andre russiske nyhetsbyrå at USA har vært med på å ødelegge grunnlaget for avtalen over mange år.

– Denne beslutningen er en del av USAs politiske kurs om å trekke seg fra internasjonale juridiske avtaler hvor forpliktelser følger med, sier en anonym embetsmann.

Lederen i den russiske utenrikskomiteen, Aleksej Pusjkov, skriver på Twitter at han mener USAs utmelding er et kraftig slag mot hele systemet som skal sikre en stabil verden. Han mener også at «USA sender verden tilbake til den kalde krigen».

Nytt rakettsystem

INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) er en nedrustningsavtale som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987 og som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

Trump mener Russland har brutt vilkårene for avtalen i årevis, og sier at han ikke vet hvorfor Barack Obama ikke har reforhandlet avtalen eller trukket USA ut.

De mener å kunne bevise at Russland er i ferd med å utvikle en type raketter som er i strid med avtalen. Russland nekter på sin side for avtalebrudd.

I begynnelsen av oktober sa forsvarsminister Jim Mattis at USA ville bli nødt til å svare dersom ikke Russland stanset utviklingen av det omstridte rakettsystemet 9M729.

(©NTB)

Populært