Spent under valget i Afghanistan

Afghanistan valgte lørdag ny nasjonalforsamling, men i flere av landets provinser er valget utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen. Denne mannen avga stemme i gamlebyen i Kabul. Foto: AP / NTB scanpix
Afghanistan valgte lørdag ny nasjonalforsamling, men i flere av landets provinser er valget utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen. Denne mannen avga stemme i gamlebyen i Kabul. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundretusenvis av afghanere sto lørdag morgen i kø utenfor valglokaler, men i flere av landets provinser ble de møtt av lukkede dører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Kandahar-provinsen er valget på ny nasjonalforsamling utsatt med én uke som følge av et Taliban-angrep som tidligere i uka kostet den mektige politisjefen Abdul Raziq livet.

Også øst i Ghazni-provinsen er valget inntil videre avlyst, og fra Kunar-provinsen og hovedstaden Kabul kom det i morgentimene lørdag meldinger om at velgerne møte stengte dører enkelte steder.

Fra andre deler av landet kom det rapporter om at valglokaler ikke hadde mottatt det nødvendige materiellet.

Lav deltakelse

Rundt 8,8 millioner afghanere har ifølge landets valgkommisjon (IEC) registrert seg som velgere, men både valgeksperter, observatører og flere politiske partier har stilt spørsmål ved dette antallet.

Afghanistan har nærmere 40 millioner innbyggere, men et av medlemmene av valgkommisjonen, Wasima Badghisy, mener at det vil være en stor suksess dersom 5 millioner avgir stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban-trusler

Taliban-opprørerne, som kontrollerer store områder i Afghanistan, har advart folk mot å stemme, og talsmannen Zabihullah Mujahid gjentok lørdag at valget er et ledd i «fiendens onde plan».

Taliban truet også med å stenge både store og små veier og hevder at valget bare er et plott satt i scene av inntrengere.

Opprørerne har også advart rektorer og elever mot å la myndighetene bruke skoler som valglokaler,

Store sikkerhetsstyrker er utkommandert for å sikre valgavviklingen, og disse ble hyllet av president Ashraf Ghani da han avga stemme i Kabul i morgentimene lørdag.