Meny

Operasjonen er i gang: Skal fjerne verdens største søppelfjell

Havrensesystem er på vei ut til en søppelhaug som er fire ganger større enn Norge.

Nylig gikk startskuddet for tidenes opprydningsprosjekt.

I skrivende stund fraktes nemlig havrensesystemet The Ocean Cleanup til det enorme feltet med flytende plast nord i Stillehavet i et forsøk på å rydde opp. Feltet, som kalles «The Great Pacific Garbage Patch» («Den store søppelflekken»), dekker et område fire ganger større enn Norge og består av minst 79.000 tonn plast fordelt på 1,8 tusen milliarder biter.

Dette er første gang det gjøres forsøk på å fjerne plasten siden det enorme feltet ble oppdaget i 1997, skriver avisen Independent.

Fikk ideen som 16-åring

Det er den unge, nederlandske ingeniøren og gründeren Boyan Slat (23) som er hjernen bak The Ocean Cleanup og opprydningsforsøket. Allerede som 16-åring skisserte han en idé om hvordan plasten i havet kan fjernes. Havrensesystemet hans går ut på å legge en enorm V-formet barriere flytende i havet. Så skal havstrømmene naturlig skyve havplasten inn mot midten av V-en, hvor den samles opp av en plattform med et slags transportbånd. Deretter skal plasten fraktes til land for gjenbruk før den brytes ned til bittesmå biter med mikroplast. Rensesystemet beskrives som den største flytende barrieren som noen gang er laget, og er konstruert slik at fisk og sjødyr kan svømme under og ikke vil bli rammet.

Les også: – Verre med plast i elver og sjøer

Fjerne 40.000 tonn på fem år

Ifølge ekspertene vil systemet kunne samle halvparten av plasten i «Den store søppelflekken», omlag 40.000 tonn, i løpet av fem år, skriver avisen Independent.

– Problemet med plastforurensning har alltid vært beskrevet som uløselig. Ordlyden har vært at vi ikke kan fjerne det og at det beste vi kan håpe på er ikke å gjøre det verre. Jeg mener en slik holdning er veldig uinspirerende, sier Boyan Slat i en pressemelding.

– Det jeg håper er at opprydningen av havet dette århundret kan bli et symbol på at teknologi kan brukes for å gjøre ting bedre.

Havrensesystemet har blitt testet ut i Nordsjøen i mindre skala. I mai i fjor kom et nytt design på plass, hvor resultatet fra testene har bidratt til forbedringer. I fjor høst ble prototyper av det nye designet sjøsatt i Nordsjøen for videre testing.

8. september forlot rensesystemet havnen i San Fransisco og satte kursen mot «Den store søppelflekken».

Se reisen og hvordan systemet fungerer i videoen øverst i saken.

Se også: Fant søppelberg på havbunnen utenfor Trøndelag:

Les også: Stillehavs-søpla: 4-16 ganger større enn fryktet

Populært