Dronning Sonja rørt og imponert av Mark (37)

Kong Harald og dronning Sonja besøkte fredag United World College i Changshu 110 kilometer vest for Shanghai, hvor de ble vist rundt av grunnlegger og styreformann Mark Jiapeng Wang.
Kong Harald og dronning Sonja besøkte fredag United World College i Changshu 110 kilometer vest for Shanghai, hvor de ble vist rundt av grunnlegger og styreformann Mark Jiapeng Wang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mark Wang takker dronning Sonja for at han fikk bygget en videregående skole med 560 elever i Kina. – Jeg er dypt, dypt imponert, sier Sonja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Mark Jiapeng Wang fra Kina var ungdom, fikk han et stipend fra dronningen. Slik endte han opp på United World College i Fjaler i Sogn og Fjordane – en videregående skole hvor elever fra hele verden er samlet.

– Stipendet endret livet mitt fra det som kan beskrives som et svart-hvitt-TV til et farge-TV. Det betydde så mye for meg. Derfor ville jeg lage denne skolen i Kina, slik at flere og flere studenter kan oppleve det samme som jeg gjorde og få livene sine endret, sier han.

Besøkte sykehuset

Det var kongeparets forrige statsbesøk i Kina i 1997 som skulle endre livet til Wang, som ble lam i beina etter en flyulykke som 12-åring. Kongeparet besøkte sykehuset hvor han var innlagt, og lyste i ettertid ut et stipend til én av pasientene – som Wang fikk.

Dermed bar det til Norge.

– På skolen der jeg gikk i Sogn og Fjordane, kommer det folk fra 80 forskjellige land. Vi bor sammen, vi studerer sammen og vi kan tenke på hvordan vi kan skape fred i verden sammen, sier Wang.

– Tusen takk

Helt siden oppholdet i Sogn og Fjordane, har han drømt om å lage en lik skole i Kina. Etter mange år med hardt arbeid, gikk drømmen i oppfyllelse da United World College Chansu China ble åpnet i 2015.

Skolen har 560 elever fra 99 land, og fredag besøkte kongeparet for første gang skoleområdet 110 kilometer vest for Shanghai. De var tydelig rørt over å se hva Wang har fått til.

– Det har vært en utrolig flott reise å få lov til å følge med på alt det du har gjort og fått til. Det er bare helt beundringsverdig at du har fått til dette utrolig flotte stedet. Det er stort å få lov til å være her i dag, Mark. Tusen, tusen takk, sa dronningen.

Etter besøket på skolen, dro kongeparet videre til en av Kinas vakreste hager, «Humble AdministratorŽs Garden» i Suzhou. Det var siste post på det ni dager lange statsbesøket i Kina.

Personvernpolicy