Bhutan får regjering ledet av nytt parti

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet som «oppfant» måleenheten brutto nasjonal lykke, Bhutan, får ny regjering etter at sentrum-venstrepartiet DNT gjorde valgskred i fjellnasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet Druk Nyamrup Tshogpa (DNT) ble dannet i 2013. Partiet ledes av Lotay Tshering, en 50 år gammel urolog, og har ifølge foreløpige resultater gjort et brakvalg.

Partiet skaffer seg 30 av de 47 setene i nasjonalforsamlingen, og får dermed i oppdrag å danne ny regjering. En endelig bekreftelse var ventet fredag.

Dermed har de 800.000 innbyggerne i det lille landet, inneklemt mellom Kina og India, besluttet å velge et ulikt parti til å styre landet ved hvert valg siden styresettet med absolutt monarki ble avsluttet i 2008.

Druk Phuensum Tshogpa (DPT) sikret seg de øvrige 17 plassene i nasjonalforsamlingen.

Både DNT og DPT kjørte valgkamp med løfter om å styrke økonomien. DPT ønsket imidlertid å øke takten av bygging av vannkraftverk. Vannkraft er en viktig inntektskilde i Bhutan, fordi landet eksporterer elektrisitet til India. Men vannkraftutbygging har også påført landet gjeld, noe DNT påpekte under sin valgkamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannkraftfinansieringen har kostet 1,5 milliarder dollar og står for over 80 prosent av utenlandsgjelden. Mesteparten av gjelden er til India, som har finansiert fire av fem av kongedømmets nye vannkraftprosjekter.

Norge har også bidratt til vannkraftutbyggingen i Bhutan. Siden 2002 har NVE med støtte fra Norad samarbeidet med Bhutan om elektrifisering av landet og tilrettelegging for eksport av vannkraft fra Bhutan til India.