Afghanistan holder valg tross frykt for nye blodbad

Afghansk politi holder vakt ved en kontrollpost ved valgkommisjonens hovedkvarter i Kabul Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix
Afghansk politi holder vakt ved en kontrollpost ved valgkommisjonens hovedkvarter i Kabul Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget i Afghanistan skal gjennomføres selv om kandidater, journalister og velgere mange steder risikerer livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke siden 2001 har et valg i Afghanistan blitt gjennomført med så få utenlandske valgobservatører, ifølge Aghanistan Analysts Network.

EU sender bare et team på tre personer, mens Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) ikke har en eneste observatør. Under valget i 2014 sendte OSSE 15 valgeksperter til Kabul.

FN har om lag 400 observatører, men de aller fleste vil trolig være afghanere.

Afghanske journalister får heller ikke følge av mange utenlandske kolleger når de skal dekke lørdagens valg. Afghanistan er regnet som verdens farligste land for pressefolk, ifølge presseorganisasjonen CPJ. Det betyr også at de aller fleste utenlandske journalister har dratt.

Elleve kolleger drept

Men journalister som jobber for afghanske Tolo News, gir ikke opp selv om de vet hva de risikerer. I løpet av to og et halvt år har 11 kolleger blitt drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke en jobb. Det handler om framtiden for vårt land, sier redaksjonssjef Lotfullah Najafizada til det svenske nyhetsbyrået TT på telefon fra Kabul.

Den 5. september hadde reporteren Samim Faramarz (28) og kameramannen Ramiz Ahmadi (23) akkurat begynt å sende direkte fra et sted i Kabul der det nettopp hadde gått av en bombe. Under sendingen smeller det igjen. Begge blir drept. Gjerningsmannen hadde ventet med å sprenge bomben til medisinsk personell og pressekorpset var på plass.

I et lignende dobbeltangrep i april ble ni journalister drept, hvorav én var fra Tolo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Redd Barna ber Norge stanse tvangsretur av barn til Afghanistan

Vi speile folks hverdag

Redaksjonssjefen er sterkt preget av tapet av gode kolleger.

– Min jobb handler ikke om å sende ut journalister, men å forsøke å beskytte dem når det er for farlig. En del har truet med å si opp hvis vi slutter å rapportere om krigshendelser, sier Najafizada.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen har likevel ført til magrere rapportering, både fordi utenlandske journalister har dratt og fordi sikkerhetstiltakene for pressefolk er blitt strengere. I tillegg er mange områder som kontrolleres av Taliban, blitt utilgjengelige.

– Men vi forsøker alltid å dra ut, for slike angrep er dessverre hverdag for det afghanske folket. Vår oppgave er å speile deres dagligliv, sier redaksjonssjefen til TT.

Aktuelt: Analytikere med dystre spådommer om Afghanistans framtid

Utsatt i tre år

Valget i Afghanistan skulle opprinnelig ha vært holdt for over tre år siden. Men det er blitt utsatt flere ganger på grunn av politisk lammelse, kamper og terrorangrep. Siden valgkampen begynte 28. september, har både kandidater og velgere måttet bøte med livet.

Nå skal velgerne passes på av nærmere 55.000 soldater, men det er ikke nok. Av de nær 7.400 planlagte valglokalene vil over 2.000 måtte holde stengt. Det betyr at svært mange velgere ikke får anledning til å stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban vil angivelig forsøke å unngå sivile tap, men har gjort det klart at soldatene som vokter valglokalene, er fritt vilt. Og hvordan folk som bor i Taliban-kontrollerte områder, i det hele tatt skal kunne bruke stemmeretten, er høyst uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: USA setter inn F-35 i Afghanistan

Bomber mot valgmøter

I årets første ni måneder er minst 8.050 sivile drept eller såret i Afghanistan. Nesten halvparten av dem har mistet livet i selvmordsangrep og andre bombeangrep, ifølge FN.

Samtidig er hundretusenvis drevet på flukt som følge av tørke og sult. Minst 3 millioner afghanere har akutt behov for mat og risikerer å sulte ihjel hvis de ikke snart får hjelp, advarte FN denne uka.

På spørsmål om hva som driver journalistene i Tolo News til å fortsette, svarer Najafizada at pressen er like viktig som soldatene.

– Nå har folk mulighet til å uttrykke sine meninger. Det er enormt. Det innebærer at vi ikke behøver å eksplodere i sinne – vi kan prate i stedet. Hvis demokratiet kan vernes i 10–15 år, så kommer det til å slå rot, håper Lotfullah Najafizada.

Aktuelt: FN-rapport: Minst 20.000 IS-krigere er igjen i Irak og Syria