Twitter legger fram millioner av russiske trollmeldinger

Twitter har avdekket millioner av meldinger, flesteparten fra russiske trollkontoer, som har hatt til hensikt å påvirke amerikansk opinion.
Twitter har avdekket millioner av meldinger, flesteparten fra russiske trollkontoer, som har hatt til hensikt å påvirke amerikansk opinion. Foto: Matt Rourke / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Twitter frigir alle kjente kontoer og meldinger knyttet til utenlandske påvirkningsforsøk på amerikansk politikk. Mesteparten stammer fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Twitter har fra før opplyst at det dreier seg om over 4.600 ulike kontoer. Onsdag la selskapet fram alle meldinger, bilder, videosnutter og annen informasjon som var publisert fra disse kontoene.

Til sammen dreier det seg om over ti millioner meldinger, flesteparten av dem knyttet til 3.841 kontoer som Twitter har sporet til den såkalte trollfabrikken Internet Research Agency i Russland. Rundt 770 andre kontoer, muligens med opprinnelse i Iran, er også knyttet til påvirkningsforsøkene, opplyste selskapet på sin blogg onsdag.

Den tidligste aktiviteten selskapet har avdekket i forbindelse med disse kontoene, går tilbake til 2009.

Informasjonen er publisert for å kunne gi forskere dypere innsikt i utenlandske forsøk på å påvirke amerikansk valgkamp, opplyser Twitter.

Aktuelt: Frode Bergs advokat tror Russland vurderer bytte mellom Berg og fengslet russer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Framleggelsen er også del av Twitters forpliktelse overfor Kongressen og offentligheten om å presentere regelmessige oppdateringer og informere om selskapets gransking av utenlandsk påvirkning i politiske samtaler på Twitter. Facebook har avdekket lignende påvirkningsforsøk og også trappet opp sin innsats for å slå ned på fenomenet.

Spesialetterforsker Robert Mueller gransker russisk påvirkningsforsøk rettet mot valgkampen i 2016. Han har tatt ut siktelser mot blant annet det St. Petersburg-baserte selskapet Internet Research Agency (IRA).

Aktuelt: Donald Trump kaller Stormy Daniels for «hestetrynet»