Amerikansk pilot i ukrainsk jagerfly-tragedie

Et SU-27 jagerfly har styrtet, en ukrainsk pilot er drept, mens skjebnen til en amerikansk pilot er uklar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag styrtet et ukrainsk jagerfly, en oppgradert variant av typen Sukhoj Su-27UB, i vestlige Ukraina. Den ukrainske generalstaben rapporterte først at en ukrainsk pilot og en amerikansk pilot fra Nasjonalgarden omkom i styrten.

Styrten skjedde rundt klokken 17:00 tirsdag.

I etterkant ble informasjonen fra den ukrainske generalstaben og militære påtalemyndigheten om at de omkomne er funnet fjernet, uten noen forklaring.

US Air Force: Vår soldat

Det amerikanske luftforsvaret USAF har ikke bekreftet at en amerikansk pilot omkom, men bekrefter at en soldat er involvert.

– Vi har sett rapporter om dødsfallet til en soldat fra USA, og vi kan bekrefte at et medlem av de amerikanske styrkene var involvert i hendelsen. Saken er under etterforskning og vi kommer med mer informasjon etter at den blir tilgjengelig, opplyser US Air Force i en pressemelding.

Dette skal være flyet som styrtet, bilde tatt av NPR-journalist Lucian Kim;

Vertsland for NATO-øvelse

Det er også uklarheter rundt hvor flyet styrtet, enkelte kilder rapporterer Khmelnytskyj-regionen, andre Vinnitsja, men begge ligger i vestlige Ukraina.

Ifølge journalisten Oriana Pawlyk fra Military.com læres ukrainere opp i «hvordan fly trygt per NATO-standard».

Ukraina er vertsland for den felles NATO-øvelsen «Clear Sky 2018», hvor fly og rundt 950 piloter og andre soldater fra ni land trener sammen, blant annet Danmark, Nederland, Polen og Storbritannia.

Øver på luftherredømme

Målet med øvelsen er å forbedre samarbeidet mellom det ukrainske flyvåpenet og NATO, spesielt innen innsamling og deling av etterretningsinformasjon. Øvelsen pågår mellom 8. og 19. oktober.

Øvelsen fokuserer på luftherredømme, avskjæring, samarbeid mellom luft- og bakkemannskap, luftmobilitet, evakuering, cyberforsvar og redning, opplyser US Air Force.

Første gang siden 1998

Blant amerikanske fly som deltar i øvelsen er seks F-15C, én F-15D, og flere C-130 J «Super Hercules» transportfly.

Ifølge Military.com så er det første gang siden 1998 at et F-15-fly har landet i Ukraina.

Øvelsen har base på Starokostyantyniv-flyplassen i vestlige Ukraina. Også droner fra polske flyplasser skal være involvert.

Den ukrainske kanalen 20minut har publisert en video som skal være av ulykkesstedet;

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden