Absurd dyrt for fattige å spise seg mette

En alvorlig underernært jente blir veid på et helsesenter i Hajjah i Jemen. Bildet er fra en video som ble tatt i august. Sult og krig går hånd i hånd, ifølge WFP, og prisene på mat er så høye av folk må betale det som i Jemen tilsvarer hundrevis av kroner for et måltid mat. Foto: Hammadi Issa / AP / NTB scanpix
En alvorlig underernært jente blir veid på et helsesenter i Hajjah i Jemen. Bildet er fra en video som ble tatt i august. Sult og krig går hånd i hånd, ifølge WFP, og prisene på mat er så høye av folk må betale det som i Jemen tilsvarer hundrevis av kroner for et måltid mat. Foto: Hammadi Issa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To dagslønner må til for å lage et enkelt måltid i et fattig og krigsherjet land. I USA trengs bare 0,6 prosent av en gjennomsnittlig dagslønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny undersøkelse fra Verdens matprogram (WFP) viser at hvis du bor i New York, vil du måtte bruke 1,20 dollar, eller en drøy tikrone, for et måltid med 600 kalorier. Det tilsvarer 0,6 prosent av en gjennomsnittlig dagslønn i den amerikanske storbyen.

Til sammenligning vil du måtte ut med to dagslønner hvis du vil lage deg et lignende måltid i Sør-Sudan. Beløpet du må betale, ville utgjort 348,36 dollar (3.775 kroner) hvis man tar utgangspunkt i amerikansk lønnsnivå.

– Dette burde gjøre alle sjokkert og rasende, sier WFPs administrerende direktør David Beasley.

WFPs indeks «Counting the Beans» (Å telle bønner) ble offentliggjort tirsdag, på Verdens matdag. Målet er å gi mennesker i rike, industrialiserte land innsikt i hvor mye det koster folk i fattige land å spise seg mette.

– Moralsk skandale

David Beasley Foto: Omar Akour / AP
David Beasley Foto: Omar Akour / AP

FN-organisasjonen kaller situasjonen for en moralsk skandale og viser til at 821 millioner mennesker sulter i verden i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nigeria, Kongo, Jemen, Den sentralafrikanske republikk, Haiti og Syria er også områder der prisene på mat er skyhøye sammenlignet med inntekt. Kostnaden for et måltid for en nigerianer utgjør en uforholdsmessig stor del av lønna. Det er det samme som om en amerikaner måtte ut med 222 dollar for å spise seg mett.

Både Sør-Sudan, Nigeria og Jemen ligger i regioner der mennesker sulter, og der de høye matprisene er tett knyttet til konflikter. For mange av innbyggerne ville det vært umulig å overleve uten hjelp fra WFP eller andre hjelpeorganisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre i Sør-Amerika

– Rimelig mat og fredelige samfunn går hånd i hånd. Men millioner av våre brødre og søstre kan ikke nyte noen av delene. Nærværet av en nesten konstant konflikt gjør det nærmest umulig å lage det enkleste måltid, sier Beasley.

Det er andre gang at WFP har laget en slik indeks. Årets oversikt viser at det i enkelte land også er blitt rimeligere med mat, noe som både kan skyldes sterk økonomisk vekst, bedre værforhold og økt humanitær innsats og stabilitet.

Ifølge indeksen er situasjonen langt verre i Afrika enn for eksempel i Sør-Amerika. Peru topper listen over fattige land der det er relativt billig å kjøpe mat, men fortsatt må folk bruke nesten tre ganger så mye av inntekten som en gjennomsnittlig amerikaner for å spise seg mette.