Trump truer mellomamerikanske land med bistandskutt

Personer setter seg i en buss i Honduras som har USAs grense som mål. Foto: AP / NTB scanpix
Personer setter seg i en buss i Honduras som har USAs grense som mål. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har informert Honduras, Guatemala og El Salvador om at de kan vente seg kutt i bistanden om de lar innbyggerne komme til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har i dag informert Honduras, Guatemala og El Salvador at hvis de tillater innbyggerne sine, eller andre, å krysse grensene og reise opp til USA med en intensjon om å komme inn i landet ulovlig, vil alle utbetalingene til dem bli stoppet, skriver presidenten på Twitter.

– Alle som kommer til USA ulovlig vil bli pågrepet og anholdt, og sendt tilbake til landet sitt, skriver han i en ny melding.

Uttalelsen kommer dagen etter at presidenten advarte Honduras om kutt i bistanden dersom de ikke stanser en gruppe på 2.000 migranter som er på vei til USA.

Også i juli kom den amerikanske regjeringen med en bønn til regionens presidenter om å stanse flommen av mennesker som søker seg til USA. Den gang var det visepresident Mike Pence som i forbindelse med et besøk i Guatemala, som kom med uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sier med stor respekt for dere at denne flommen av folk må ta slutt. Den er en trussel mot sikkerheten til USA. Akkurat som vi respekterer deres grenser og suverenitet, må dere respektere våre, sa Pence den gang.

Mellom-Amerika er en av de farligste regionen i verden. Ingen land i verden har flere drepte per innbygger enn El Salvador og Honduras. Livsfarlige gatebander og narkosmuglere herjer i nabolagene.