Dansker på vei med motgift mot svart mamba

Den svarte mambaen er blant verdens giftigste slanger, men nå kan dansk forskning hjelpe ofrene. (Foto: NickEvansKZN / Shutterstock / NTB scanpix).
Den svarte mambaen er blant verdens giftigste slanger, men nå kan dansk forskning hjelpe ofrene. (Foto: NickEvansKZN / Shutterstock / NTB scanpix).

For første gang har forskere funnet antistoffer som virker mot slangegiften fra svart mamba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her hjemme er det sjelden folk blir angrepet av giftslanger.

På verdensplan er det imidlertid mye mer alvorlig, og WHO anslår at mellom 81 000 og 138 000 mennesker hvert år dør på grunn av slangebitt. Mange flere må amputere lemmer eller får andre alvorlige skader.

Men nå har danske forskere kommet med gjennombrudd. De har nemlig utviklet antistoffer mot giften fra en av verdens giftigste slanger: den svarte mambaen.

– Vi har laget prototypen på en helt ny type motgift som vi tror vil være mer effektiv, tryggere og kanskje billigere, sier Cecilie Knudsen som er forsker ved Københavns Universitet. Hun arbeider sammen med blant andre Andreas Hougaard Laustsen, som er førsteamanuensis ved DTU.

Oppdagelsen nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Communications.

Les også: Dette bør du gjøre hvis du blir bitt av en giftig slange

Den første motgiften basert på antistoffer fra mennesker

Det er første gang forskere har klart å lage motgift fra mennesker i laboratoriet.

I dag bruker man antistoffer dyrket i hester eller sauer – og det er ikke helt uproblematisk, forklarer Cecilie Knudsen.

– Kroppen gjenkjenner noen ganger antistoffer fra dyr som fremmede, og da kan kroppen bekjempe motgiften, og det kan gi bivirkninger. Den eksisterende behandlingen mot slangegift er vesentlig eldre enn oppdagelsen av antibiotika. Det er rett og slett på tide vi gjør noe, sier hun.

Spør man hvorfor vi ikke har utviklet motgift fra mennesker noe før, får man to svar.

– For det første er det et svært forsømt område. Det skjer ofte i fattige land, så det er ikke så mye insentiv for å gjøre behandlingen bedre, sier hun.

– For det andre har ikke teknologien vært god nok til å finne menneskelige antistoffer i laboratoriet uten å skulle stikke mennesker med slangegift. Inntil nå har man hentet antistoffer fra hester ved å immunisere dem med slangegift.

Les også: Slik ser slangene varme

Hittil har man brukt antistoffer fra hester ved å sprøyte inn slangegift i hesten, men hestens antistoffer fører ofte til alvorlige bivirkninger hos mennesker. (Foto: Lars Christensen / Shutterstock / NTB scanpix).
Hittil har man brukt antistoffer fra hester ved å sprøyte inn slangegift i hesten, men hestens antistoffer fører ofte til alvorlige bivirkninger hos mennesker. (Foto: Lars Christensen / Shutterstock / NTB scanpix).

Ikke behov for å sprøyte slangegift inn i dyr

I den nye studien har forskerne funnet en mer moderne tilnærming, så hestene slipper unna.

Forskerne har nemlig kun arbeidet i laboratoriet. De har funnet fram til antistoffer i et bibliotek laget ved hjelp av antistoffer i hvite blodlegemer fra blodgivere.

Slik virker den svarte mambaens gift

Den svarte mambaen holder til i store deler av Afrika, og giften inneholder to typer giftstoffer:

Dendrotoksinene, som er unike for mambaslanger, rammer nervene som er i kontakt med musklene i kroppen.

Alfanevrotoksiner lammer nerveendene. Denne effekten starter typisk ved at du får problemer med å holde øyelokkene åpne. Når den ned til åndedrettsmusklene, mister man evnen til å trekke pusten.

Forskergruppen viser i den nye studien at antistoffene kan stoppe dendrotoksinene.

Cecilie Knudsen forteller at laget også har funnet antimaterier mot Alpha-nevrotoksinene, men at de ikke har nådd til å teste dem enda.

Bittsted og kroppsstørrelse avgjør hvor lenge man kan overleve uten hjelp, men det kan være bare noen timer.
(Kilde: Cecilie Knudsen)

– Den bioteknologiske metoden kan brukes til å utvikle menneskelige antistoffer ved å simulere immunsystemet i laboratoriet. Dermed unngår vi å stikke pasienter med slangegift, sier Andreas Hougaard Laustsen i en pressemelding.

Forskerne har tatt DNA fra de hvite blodlegemene i donorblod og satt det inn i viruspartikler som har blitt genetisk endret slik at de kan uttrykke menneskelige antistoffer på overflaten.

Dermed kan viruspartiklene brukes til å finne humane antistoffer som kan binde seg til de giftstoffene som finnes i slangegift.

I videoen under kan du høre førsteamanuensis Andreas Hougaard Laustsen forklare hvordan de har gjort det.

Les også: Slanger daler ned i skjul

Forsker: Flott studie som gir nye muligheter

Simon Glerup, det er førsteamanuensis ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, og som ikke var en del av studien, roser den nye forskningen.

– Det er en flott studie med en moderne tilnærming til å finne en ny motgift. Det kan få stor betydning i mange land, sier han.

Tradisjonelle metoder har nemlig stor risiko for bivirkninger, og det har vært lite økonomisk interesse for å utvikle noe bedre.

– Når man tar antistoffer fra et dyr og sprøyter inn i mennesker, vil noen få en veldig sterk immunrespons, og derfor har medisinen vært nesten like farlig som giften, sier han.

Forsøk med mus har vist at antistoffene virker mot gift fra den svarte mamabaen (Foto: Mirko Sobotta / Shutterstock / NTB scanpix).
Forsøk med mus har vist at antistoffene virker mot gift fra den svarte mamabaen (Foto: Mirko Sobotta / Shutterstock / NTB scanpix).

– De menneskene som blir bitt, går ute i åkeren eller jungelen. De har ikke mye penger, og det har rett og slett ikke vært noe marked for bedre medisiner, sier han.

Men den nye forskningen kan faktisk skape økonomisk interesse, mener han.

– Man kan bruke denne kunnskapen til å utvikle en standardisert behandling som man kan ta med seg, og som man vet hvordan virker. Jeg kan godt forestille meg at det blir skapt et økonomisk attraktivt marked når det er et godt produkt som faktisk redder liv.

Les også: Slanger snor seg i eget tempo

Motgiften virker på mus

Forskerne har testet antistoffene på mus.

Alle mus som fikk innsprøytinger med gift uten antistoffer, døde, mens alle mus som fikk antistoffene i den rette dosen overlevde, forteller Cecilie Knudsen.

– Giften fra den svarte mambaen virker på to måter. Den ene påvirker overgangen mellom nervene og musklene, som får spasmer. Da kan ikke byttet komme seg unna. Den andre lammer nervene, og hvis den når åndedrettsmusklene, kan du ikke lenger trekke pusten. I vårt forsøk blokkerte antistoffene den første av disse effektene, sier hun.

Knudsen forteller at forskerne også har funnet antistoffer mot alfanevrotoksinene som lammer nervene, men at de ikke har testet dem enda.

– Men mus og mennesker er vel ulike?

– Det ser vi faktisk ikke som et så stort problem med denne giften. Nerveendene minner nemlig relativt mye om hverandre hos mus og mennesker, og derfor er de et godt modellsystem, sier hun.

Simon Glerup er enig.

– I dette tilfellet gir det mening. Giften tar livet av musen med de samme mekanismene som rammer mennesker. Det er et relativt enkelt system, og det virker helt plausibelt, sier han.

Kan hjelpe mange ofre for slangebitt

Før motgiften blir utviklet til mennesker, vil forskerne undersøke om de kan finne flere antistoffer.

– Vi skal finne flere antistoffer, slik at vi kan lage en motgift som virker mot gift fra flere slanger. Ofte vet ikke pasientene eller legene hvilken slange det er som har bitt dem. Det vil kunne hjelpe veldig mange mennesker, sier Knudsen.

Det kan imidlertid gå flere år, for det tar tid å teste og godkjenne nye legemidler, forteller hun.

Referanse:

A.H. Laustsen mfl: «In vivo neutralization of dendrotoxin-mediated neurotoxicity of black mamba venom by oligoclonal human IgG antibodies», Nature Communications (2018). DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-018-06086-4

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Les også:
Slanger, øgler og skilpadder blir tillatt som kjæledyr i Norge
Sekretærfuglen kan hamle opp med giftige slanger
Slutt på motgift mot slangebitt
Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:23 British Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Frykter at minst 9.000 er smittet av Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Børsen i Hongkong ned 3 prosent02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker
Siste nytt
08:23NorgeBritish Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28VerdenFrykter at minst 9.000 er smittet av Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45NorgeAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37VerdenApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgePelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11NorgeHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09VerdenBørsen i Hongkong ned 3 prosent02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18VerdenPerus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker
Populært