Meny

Dansker på vei med motgift mot svart mamba

Den svarte mambaen er blant verdens giftigste slanger, men nå kan dansk forskning hjelpe ofrene. (Foto: NickEvansKZN / Shutterstock / NTB scanpix).
Den svarte mambaen er blant verdens giftigste slanger, men nå kan dansk forskning hjelpe ofrene. (Foto: NickEvansKZN / Shutterstock / NTB scanpix).

For første gang har forskere funnet antistoffer som virker mot slangegiften fra svart mamba.

Her hjemme er det sjelden folk blir angrepet av giftslanger.

På verdensplan er det imidlertid mye mer alvorlig, og WHO anslår at mellom 81 000 og 138 000 mennesker hvert år dør på grunn av slangebitt. Mange flere må amputere lemmer eller får andre alvorlige skader.

Men nå har danske forskere kommet med gjennombrudd. De har nemlig utviklet antistoffer mot giften fra en av verdens giftigste slanger: den svarte mambaen.

– Vi har laget prototypen på en helt ny type motgift som vi tror vil være mer effektiv, tryggere og kanskje billigere, sier Cecilie Knudsen som er forsker ved Københavns Universitet. Hun arbeider sammen med blant andre Andreas Hougaard Laustsen, som er førsteamanuensis ved DTU.

Oppdagelsen nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Communications.

Les også: Dette bør du gjøre hvis du blir bitt av en giftig slange

Den første motgiften basert på antistoffer fra mennesker

Det er første gang forskere har klart å lage motgift fra mennesker i laboratoriet.

I dag bruker man antistoffer dyrket i hester eller sauer – og det er ikke helt uproblematisk, forklarer Cecilie Knudsen.

– Kroppen gjenkjenner noen ganger antistoffer fra dyr som fremmede, og da kan kroppen bekjempe motgiften, og det kan gi bivirkninger. Den eksisterende behandlingen mot slangegift er vesentlig eldre enn oppdagelsen av antibiotika. Det er rett og slett på tide vi gjør noe, sier hun.

Spør man hvorfor vi ikke har utviklet motgift fra mennesker noe før, får man to svar.

– For det første er det et svært forsømt område. Det skjer ofte i fattige land, så det er ikke så mye insentiv for å gjøre behandlingen bedre, sier hun.

– For det andre har ikke teknologien vært god nok til å finne menneskelige antistoffer i laboratoriet uten å skulle stikke mennesker med slangegift. Inntil nå har man hentet antistoffer fra hester ved å immunisere dem med slangegift.

Les også: Slik ser slangene varme

Hittil har man brukt antistoffer fra hester ved å sprøyte inn slangegift i hesten, men hestens antistoffer fører ofte til alvorlige bivirkninger hos mennesker. (Foto: Lars Christensen / Shutterstock / NTB scanpix).
Hittil har man brukt antistoffer fra hester ved å sprøyte inn slangegift i hesten, men hestens antistoffer fører ofte til alvorlige bivirkninger hos mennesker. (Foto: Lars Christensen / Shutterstock / NTB scanpix).

Ikke behov for å sprøyte slangegift inn i dyr

I den nye studien har forskerne funnet en mer moderne tilnærming, så hestene slipper unna.

Forskerne har nemlig kun arbeidet i laboratoriet. De har funnet fram til antistoffer i et bibliotek laget ved hjelp av antistoffer i hvite blodlegemer fra blodgivere.

Slik virker den svarte mambaens gift

Den svarte mambaen holder til i store deler av Afrika, og giften inneholder to typer giftstoffer:

Dendrotoksinene, som er unike for mambaslanger, rammer nervene som er i kontakt med musklene i kroppen.

Alfanevrotoksiner lammer nerveendene. Denne effekten starter typisk ved at du får problemer med å holde øyelokkene åpne. Når den ned til åndedrettsmusklene, mister man evnen til å trekke pusten.

Forskergruppen viser i den nye studien at antistoffene kan stoppe dendrotoksinene.

Cecilie Knudsen forteller at laget også har funnet antimaterier mot Alpha-nevrotoksinene, men at de ikke har nådd til å teste dem enda.

Bittsted og kroppsstørrelse avgjør hvor lenge man kan overleve uten hjelp, men det kan være bare noen timer.
(Kilde: Cecilie Knudsen)

– Den bioteknologiske metoden kan brukes til å utvikle menneskelige antistoffer ved å simulere immunsystemet i laboratoriet. Dermed unngår vi å stikke pasienter med slangegift, sier Andreas Hougaard Laustsen i en pressemelding.

Forskerne har tatt DNA fra de hvite blodlegemene i donorblod og satt det inn i viruspartikler som har blitt genetisk endret slik at de kan uttrykke menneskelige antistoffer på overflaten.

Dermed kan viruspartiklene brukes til å finne humane antistoffer som kan binde seg til de giftstoffene som finnes i slangegift.

I videoen under kan du høre førsteamanuensis Andreas Hougaard Laustsen forklare hvordan de har gjort det.

Les også: Slanger daler ned i skjul

Forsker: Flott studie som gir nye muligheter

Simon Glerup, det er førsteamanuensis ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, og som ikke var en del av studien, roser den nye forskningen.

– Det er en flott studie med en moderne tilnærming til å finne en ny motgift. Det kan få stor betydning i mange land, sier han.

Tradisjonelle metoder har nemlig stor risiko for bivirkninger, og det har vært lite økonomisk interesse for å utvikle noe bedre.

– Når man tar antistoffer fra et dyr og sprøyter inn i mennesker, vil noen få en veldig sterk immunrespons, og derfor har medisinen vært nesten like farlig som giften, sier han.

Forsøk med mus har vist at antistoffene virker mot gift fra den svarte mamabaen (Foto: Mirko Sobotta / Shutterstock / NTB scanpix).
Forsøk med mus har vist at antistoffene virker mot gift fra den svarte mamabaen (Foto: Mirko Sobotta / Shutterstock / NTB scanpix).

– De menneskene som blir bitt, går ute i åkeren eller jungelen. De har ikke mye penger, og det har rett og slett ikke vært noe marked for bedre medisiner, sier han.

Men den nye forskningen kan faktisk skape økonomisk interesse, mener han.

– Man kan bruke denne kunnskapen til å utvikle en standardisert behandling som man kan ta med seg, og som man vet hvordan virker. Jeg kan godt forestille meg at det blir skapt et økonomisk attraktivt marked når det er et godt produkt som faktisk redder liv.

Les også: Slanger snor seg i eget tempo

Motgiften virker på mus

Forskerne har testet antistoffene på mus.

Alle mus som fikk innsprøytinger med gift uten antistoffer, døde, mens alle mus som fikk antistoffene i den rette dosen overlevde, forteller Cecilie Knudsen.

– Giften fra den svarte mambaen virker på to måter. Den ene påvirker overgangen mellom nervene og musklene, som får spasmer. Da kan ikke byttet komme seg unna. Den andre lammer nervene, og hvis den når åndedrettsmusklene, kan du ikke lenger trekke pusten. I vårt forsøk blokkerte antistoffene den første av disse effektene, sier hun.

Knudsen forteller at forskerne også har funnet antistoffer mot alfanevrotoksinene som lammer nervene, men at de ikke har testet dem enda.

– Men mus og mennesker er vel ulike?

– Det ser vi faktisk ikke som et så stort problem med denne giften. Nerveendene minner nemlig relativt mye om hverandre hos mus og mennesker, og derfor er de et godt modellsystem, sier hun.

Simon Glerup er enig.

– I dette tilfellet gir det mening. Giften tar livet av musen med de samme mekanismene som rammer mennesker. Det er et relativt enkelt system, og det virker helt plausibelt, sier han.

Kan hjelpe mange ofre for slangebitt

Før motgiften blir utviklet til mennesker, vil forskerne undersøke om de kan finne flere antistoffer.

– Vi skal finne flere antistoffer, slik at vi kan lage en motgift som virker mot gift fra flere slanger. Ofte vet ikke pasientene eller legene hvilken slange det er som har bitt dem. Det vil kunne hjelpe veldig mange mennesker, sier Knudsen.

Det kan imidlertid gå flere år, for det tar tid å teste og godkjenne nye legemidler, forteller hun.

Referanse:

A.H. Laustsen mfl: «In vivo neutralization of dendrotoxin-mediated neurotoxicity of black mamba venom by oligoclonal human IgG antibodies», Nature Communications (2018). DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-018-06086-4

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Les også:
Slanger, øgler og skilpadder blir tillatt som kjæledyr i Norge
Sekretærfuglen kan hamle opp med giftige slanger
Slutt på motgift mot slangebitt
Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer02:29 To personer antas å være alvorlig skadd etter en båtulykke i Arendal02:17 Mann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise
Siste nytt
03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer02:29NorgeTo personer antas å være alvorlig skadd etter en båtulykke i Arendal02:17NorgeMann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise
Populært