Rapport: Vannkrisen på Gazastripen er akutt

Protestene mot den israelske blokaden har vart i flere måneder. Med årene har Gazastripens vannanlegg blitt så ødelagt at forskere mener at en epidemi kan være nært forestående. Store mengder kloakk slippes rett ut i havet, og folk frarådes å bade. Bildet viser en såret mann som får hjelp på stranden ved Beit Lahiya mandag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix
Protestene mot den israelske blokaden har vart i flere måneder. Med årene har Gazastripens vannanlegg blitt så ødelagt at forskere mener at en epidemi kan være nært forestående. Store mengder kloakk slippes rett ut i havet, og folk frarådes å bade. Bildet viser en såret mann som får hjelp på stranden ved Beit Lahiya mandag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Eksperter mener det er et tidsspørsmål før det bryter ut en epidemi på Gazastripen. Grunnen er mangel på rent vann og kloakk som går rett i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i dag er vannmangel en viktig årsak til at små barn dør i den palestinske enklaven, fastslår ekspertene bak en ny rapport fra Rand Corporation.

Ødelagte vann- og renseanlegg har ført til at 97 prosent av vannet på Gazastripen er uegnet som drikkevann, i henhold til internasjonale standarder. I tillegg opplyser studiens hovedforfatter, Shira Efron, at det hver dag renner ut kloakk som tilsvarer 43 svømmebasseng med en lengde på 50 meter.

Hun mener det bare er et tidsspørsmål før vannkrisen fører til en epidemi. Kloakkutslippene vil også få alvorlige konsekvenser for Israel og Egypt, skriver den israelske avisen Haaretz tirsdag.

Farlige virus

Vannkrisen har fått utvikle seg over flere år som følge av kriger og konflikt mellom Israel og Hamas. Forskerne kan vise til en kraftig oppgang i mageparasitter og virusinfeksjoner som kolera, salmonella og rotavirus.

Fire år gamle tall viser at hver femte person som blir syk på Gazastripen, er smittet av forurenset vann. I tillegg er over 12 prosent av dødsfallene blant barn under fem år knyttet til mage- og tarmsykdom med vann som smittekilde.

Siden 2014 har situasjonen bare blitt verre, og i dag mener forskerne at den er akutt.

UNWRA-kutt

Ekspertene har lenge ment at det var umulig å tidfeste starten på en epidemi, ettersom innbyggerne har vært gjennom vaksinasjonsprogrammer.

Men ikke lenge før rapporten ble ferdigstilt, kunngjorde Trump-administrasjonen at den kutter all støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinerne (UNRWA), noe som har fått forskerne til å endre mening.

Det er UNRWA som har stått for vaksineringen, i tillegg til å sikre innbyggerne legehjelp. Hvis det ikke kommer et skikkelig alternativ, er det bare et spørsmål om tid før epidemien bryter ut, ifølge Efron.

– Dette kan i verste fall bli å sammenligne med en humanitær katastrofe, sier hun.

Uten skikkelig vedlikehold er det ventet at selv ikke dagens beskjedne vannkilder vil fungere om to år.

Ikke nok vann til håndvask

Om lag 90 prosent av palestinerne på Gazastripen renser nå vannet i privat regi.

Mangelen på rent vann har også ført til skoler og sykehus ikke blir vasket på fast basis, men kun ved «behov». Sykehusansatte vasker heller ikke hendene rutinemessig når de går fra en pasient til en annen, men kun når det anses som nødvendig. Vannet må spares til situasjoner der det handler om liv eller død.

I studien går det også fram at skolene i snitt har ett toalett per 75 elever og én vask per 80 elever. Å gå på skolen en dermed en helsefare.

Og mens folk i Vesten bruker 0,7 prosent av månedslønnen på vann, bruker innbyggerne på Gazastripen en tredel av lønnen. Med en arbeidsledighet på 57 prosent har mange ikke råd til dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært