Xi Jinping gratulerte kongeparet med gullbryllupet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping benyttet anledningen til å gratulere kongeparet med gullbryllupet da han tok imot dem i Folkets store hall i Beijing tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette året er gullbryllupet til Deres majesteter. I Kina tror vi at et elskede par som holder hender livet ut, lever lenge. La meg benytte anledningen til å sende mine oppriktige gratulasjoner og ønske dere god helse og suksess, sa Xi til kongeparet.

I forkant av møtet ble kongen tatt imot med brask og bram utenfor kongressbygningen. Æresgarden i Folkets frigjøringshær sto parat med sine geværer og bajonetter, og det ble fyrt av 21 salutter fra kanoner ute på Den himmelske freds plass.

Inne i bygningen fikk pressen bare være til stede i starten av samtalene mellom kineserne og den norske delegasjonen, bestående av blant annet utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Torbjørn Røe Isaksen (H). Dermed var det først og fremst høflighetsfraser som ble utvekslet foran pressefolkene.

– Vi har tettere folk-til-folk bånd. Jeg er overbevist om at kongeparets besøk denne gangen vil fornye det tradisjonelle vennskapet mellom våre land, sa Xi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongen takket for invitasjonen, som han pekte på at kom på hans egen bursdag, 21. februar.

– Finnes det noen bedre bursdagspresang enn å være her i dag, sa han.

I forkant av møtet har det vært knyttet spenning til om utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ta opp menneskerettighetsspørsmålet med den kinesiske presidenten. Hun har sagt at hun ikke ønsker å forskuttere hva som vil bli sagt på møtet.