Erna Solberg fikk personlig oppdatering om brexit av Angela Merkel

Statsminister Erna Solberg sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel. Dette bildet er fra Solbergs forrige besøk hos Merkel i Berlin i 2016. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel. Dette bildet er fra Solbergs forrige besøk hos Merkel i Berlin i 2016. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Onsdagens EU-toppmøte om brexit ble et naturlig hovedtema da statsminister Erna Solberg møtte Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to statsministrene hadde satt av en times tid til drøftinger på Merkels kontor tirsdag.

En rekke temaer sto på menyen, deriblant innvandrings- og asylpolitikk, sikkerhet, forsvar, helse, utviklingshjelp og energi.

Men på vei inn til møtet sa Solberg at hun spesielt så fram til å diskutere det hun kalte «europeisk spørsmål nummer én» for tida, nemlig de vanskelige forhandlingene mellom EU og Storbritannia om en skilsmisseavtale.

Toppmøte i Brussel

Allerede onsdag reiser Merkel videre til Brussel for å møte de andre stats- og regjeringssjefene i EU til en diskusjon på høyeste nivå om brexitforhandlingene.

Solbergs plan var derfor å benytte anledningen til å høre med Merkel hvordan hun ser på mulighetene for å oppnå enighet, og hva hun ser på som de største utfordringene i samtalene.

Samtidig var det ventet at Solberg ville gjenta sitt budskap om hvor viktig det er å beskytte det indre marked – vel vitende om at EU bare kommer til å ha mindre og mindre tid til å lytte til bekymringer fra utenforland som Norge nå som forhandlingene går inn i sin avgjørende fase.

– Norge er en integrert del av det indre marked gjennom EØS-avtalen. Storbritannias uttreden av EU kommer til å berøre oss sterkt, og vi tror og håper på at EU og Storbritannia vil bli enige om en utmeldingsavtale som sikrer en ordnet britisk uttreden av EU, sa statsministeren da Merkel ønsket henne velkommen.

Nært vennskap

Merkel trakk på sin side fram det nære vennskapet mellom Norge og Tyskland. Dette vennskapet bygger på felles verdier og felles interesser, sa hun.

– Vi forenes av et felles blikk på verden og en overbevisning om at multilateralt samarbeid, og det å finne felles løsninger, er nøkkelen til vinn-vinn-situasjoner, sa Merkel.

Ifølge Solberg er samarbeidet omfattende og voksende.

– Norge og Tyskland har et spesielt nært og godt forhold. Vi ser ganske likt på hovedutfordringene i verden. Vi deler syn på en rekke globale og europeiske spørsmål, sa hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært