Forsker: – Klimaendringer fører til flere flommer i Norge

<p>Norge opplevde en økning i antall flommer grunnet regn i år, her fra Skjåk. I fremtiden kan det bli enda flere. </p>
Norge opplevde en økning i antall flommer grunnet regn i år, her fra Skjåk. I fremtiden kan det bli enda flere.  Foto: Politiet / NTB scanpix / NTB scanpix

Humanitære organisasjoner oppfordrer til større innsats for å forberede truende endringer på en opphetet klode. Norge har allerede fått kjenne konsekvensene av klimaendringene i form av mer tørke og nedbør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutselig, uventet ekstremvær som følge klimaendringer driver allerede mennesker på flukt. Det fører til at mange går sultne, og det starter eller forverrer konflikter over hele verden.

Klimaendringer og farene som følger med i form av flom, orkaner, tørke og skogbrann var et tema under en klimakonferanse i Geneve.

Brå klimaendringer har innvirkninger på humanitære situasjoner verden rundt. Humanitære ledere advarte under konferansen om at slike endringer av klimaet blir «hyppigere og mer alvorlige», melder nyhetsbyrået AFP.

Gaute Eiterjord, leder av Natur og Ungdom, utdyper til ABC Nyheter:

– Klimaforskerne ser en sammenheng mellom ekstremvær og varmere temperaturer, som både utløser naturkatastrofer som ellers ikke ville skjedd og som forsterker de som ville ha skjedd. Dette så vi i sommer, da tørker og hetebølger ble ekstra kraftige på grunn av klimaendringene.

Endring i Norge

Kari Alterskjær, seniorforsker ved Cicero, forteller til ABC Nyheter at man ser at det forekommer hyppigere klimaendringer også i Norge.

Kari Alterskjær mener at Norge blir hyppigere utsatt for klimaendringer. Foto: Astrid Arnslett
Kari Alterskjær mener at Norge blir hyppigere utsatt for klimaendringer. Foto: Astrid Arnslett

– Vi ser det i økningen av antall flommer etter regn i Norge. Den typen kraftig nedbør som forårsaker det skjer oftere.

FNs klimapanel forklarte at jordens overflate allerede har økt med én celsiusgrad - som er nok til at havnivåer stiger i tillegg til å utløse dødelige stormer, flommer og tørker - og er stødig vei mot en ulevelig økning på tre til fire celsiusgrader.

Les også : Regjeringen venter mer ekstremvær – vil kjempe for Parisavtalen

Høyere temperatur fører til mer sult

Gernot Laganda er sjef for verdens matvareprogram sin divisjon for reduksjon av klima- og katastroferisiko. Under konferansen påpekte han at hvis planetens temperatur øker med bare to celsiusgrader vil 189 millioner flere mennesker enn i dag ikke lenger ha sikre forsyninger av mat, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ved en fire graders økning i temperatur, blir det anslått at mer enn en milliard flere mennesker vil gå sultne.

Alterskjær mener at Norge foreløpig ikke er blant de utsatte for matmangel.

– Vi er i en privilegert situasjon fordi vi har god råd og kan betale når maten blir dyrere.

Hun presiserer at Norge likevel kan bli sårbare når klimaendringene påvirker avlinger andre steder i verden.

– Vi importerer store deler av maten vi spiser - over 60% er produsert i utlandet. Her hjemme vil bøndene måtte takle større svingninger i været med mer alvorlige tørkeperioder og mer ekstremvær, slik vi har sett i sommer.

Les også : Ekstremværforebygging kan koste innbyggere milliarder

Eiterjord i Natur og Ungdom mener at fremtiden kan bli utfordrende.

Gaute Eitejord mener Norge får utfordringer med å dyrke mat i fremtiden. Foto: Eirin Torgersen/Natur og Ungdom
Gaute Eitejord mener Norge får utfordringer med å dyrke mat i fremtiden. Foto: Eirin Torgersen/Natur og Ungdom

– Matforsyningen til norske forbrukere er trolig ganske trygg så lenge vi har penger og det finnes nok mat på det internasjonale matmarkedet, men spørsmålet er jo hva som skjer i fremtiden. Mange av de stedene i verden som er viktigst for kornproduksjon har stor risiko for avlingssvikt med varmere temperaturer.

Les også : Dyster klimarapport fra FNs klimapanel

Dramatisk økning

Elhadj As Sy, generalsekretær i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC), opplyste om at humanitære organisasjoner allerede har sett en dramatisk økning i klima- og værrelaterte kriser, ifølge AFP.

– På 1970-tallet var vi vant til å håndtere 80-100 alvorlige værforandringer og -farer per år. Det er en stor kontrast til i fjor, da nummeret var på rundt 400 - «fire ganger så mye.»

Selv om Sy anerkjenner at antallet brå klimarelaterte endringer sannsynligvis vil fortsette å stige, ønsker han å vektlegge at man kan unngå at slike farer skal bli en katastrofe.

Sy fortalte at IFRC har omtrent 70 millioner frivillige fordelt på hele verden, som betyr at de utsatte for klimaendringer og -farer kan få hjelp der de befinner seg.

Video: Slik ser Bismo i Oppland ut etter flommens herjinger:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært