Makedonias nasjonalforsamling fortsetter debatt over omstridt navneendring tirsdag

Makedonias statsminister Zoran Zaev er svært ivrig etter å gjennomføre navneendringen. Foto: Boris Grdanoski / AP Photo / NTB scanpix
Makedonias statsminister Zoran Zaev er svært ivrig etter å gjennomføre navneendringen. Foto: Boris Grdanoski / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den makedonske nasjonalforsamlingen kom ikke i mål med mandagens debatt om ratifisering av avtalen om å endre landets navn. Debatten fortsetter tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De folkevalgte begynte mandag på det som antas å bli en intens debatt om å endre landets navn til Nord-Makedonia. Mandagens debatt endte uten noen avgjørelse om ratifisering av avtalen.

Debatten fortsetter tirsdag formiddag klokken 11. Debatten kan vare i opptil ti dager.

Statsminister Zoran Zaev trenger to tredeler av nasjonalforsamlingens stemmer, eller 80 av 120, for å få igjennom navneendringen.

Hvis debatten ender med at man ikke er i stand til å gjennomføre avstemning, vil Zaev utlyse nyvalg, i håp om at hans koalisjon kan få økt sin oppslutning og dermed skaffe de ti ekstra stemmene som trengs fra den nasjonalistiske opposisjonen for å få gjennomført endringen.

Om nasjonalforsamlingen godtar avtalen, må avgjørelsen bli godkjent på ny ved nok en avstemning som krever to tredelers majoritet.

Zaev er ivrig etter å få gjennomført navneendringen for å få slutt på en flere tiår gammel navnestrid med Hellas, og han har oppfordret alle lovgivere til å støtte avtalen.

Zaev og hans greske motpart Alexis Tsipras ble i juni enige om at den tidligere jugoslaviske republikken skal endre sitt navn til Nord-Makedonia.

Navneavtalen må også godkjennes i Hellas, der motstanden har vært sterk.

Konflikten har rot i at Hellas gjør krav på navnet Makedonia og dets historiske arv for den nordiske provinsen.

Om navneavtalen blir vedtatt har Hellas lovet å ende sin motstand mot Makedonias inntog i NATO og EU.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært