Makedonias nasjonalforsamling fortsetter debatt over omstridt navneendring tirsdag

Makedonias statsminister Zoran Zaev er svært ivrig etter å gjennomføre navneendringen. Foto: Boris Grdanoski / AP Photo / NTB scanpix
Makedonias statsminister Zoran Zaev er svært ivrig etter å gjennomføre navneendringen. Foto: Boris Grdanoski / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den makedonske nasjonalforsamlingen kom ikke i mål med mandagens debatt om ratifisering av avtalen om å endre landets navn. Debatten fortsetter tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De folkevalgte begynte mandag på det som antas å bli en intens debatt om å endre landets navn til Nord-Makedonia. Mandagens debatt endte uten noen avgjørelse om ratifisering av avtalen.

Debatten fortsetter tirsdag formiddag klokken 11. Debatten kan vare i opptil ti dager.

Statsminister Zoran Zaev trenger to tredeler av nasjonalforsamlingens stemmer, eller 80 av 120, for å få igjennom navneendringen.

Hvis debatten ender med at man ikke er i stand til å gjennomføre avstemning, vil Zaev utlyse nyvalg, i håp om at hans koalisjon kan få økt sin oppslutning og dermed skaffe de ti ekstra stemmene som trengs fra den nasjonalistiske opposisjonen for å få gjennomført endringen.

Om nasjonalforsamlingen godtar avtalen, må avgjørelsen bli godkjent på ny ved nok en avstemning som krever to tredelers majoritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zaev er ivrig etter å få gjennomført navneendringen for å få slutt på en flere tiår gammel navnestrid med Hellas, og han har oppfordret alle lovgivere til å støtte avtalen.

Zaev og hans greske motpart Alexis Tsipras ble i juni enige om at den tidligere jugoslaviske republikken skal endre sitt navn til Nord-Makedonia.

Navneavtalen må også godkjennes i Hellas, der motstanden har vært sterk.

Konflikten har rot i at Hellas gjør krav på navnet Makedonia og dets historiske arv for den nordiske provinsen.

Om navneavtalen blir vedtatt har Hellas lovet å ende sin motstand mot Makedonias inntog i NATO og EU.