Seehofer nekter å tre av etter valgnederlag i Bayern

CSU-leder og innenriksminister Horst Seehofer ankommer partiets hovedkvarter etter valgnederlaget. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
CSU-leder og innenriksminister Horst Seehofer ankommer partiets hovedkvarter etter valgnederlaget. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer nekter å gå av som leder for det kristenkonservative partiet CSU etter partiets katastrofevalg i Bayern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

CSU fikk ved søndagens delstatsvalg bare en oppslutning på 37,2 prosent, ned rundt 10 prosentpoeng. Partiet som har styrt delstaten Bayern i over 70 år, er likevel fortsatt det klart største, selv om det mister flertallet.

Partileder og innenriksminister Horst Seehofer vurderer imidlertid ikke å gå av som følge av det uventet store valgnederlaget.

– Jeg kommer ikke til å delta i diskusjoner om mannskapsendringer, svarte han mandag på spørsmål om han ville tre av.

Han innrømmet imidlertid at store endringer må til etter valget men ville ikke kommentere ytterligere.

Får skylden

Seerhofters omstridte rolle i tysk politikk på nasjonal basis trekkes fram som en av hovedårsakene til partiets store nedgang.

Blant dem som peker på Seehofer, er Lars Klingbeil fra koalisjonspartner SPD, som gjorde sitt dårligste delstatsvalg noensinne, med en oppslutning på 9,7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at Seehofer må ta skylden etter å «gang på gang ha skapt et dårlig klima i koalisjonen».

Skapte regjeringskrise

Til tross for sin motvilje til å trekke seg som partileder, anerkjente Seehofer at valget kunne få konsekvenser for Merkels koalisjonsregjering og bedyrte at koalisjonen må handle smart for å ikke frastøte seg flere velgere.

Seehofer var nær ved å felle Merkels regjering tidligere i år da han insisterte på å nekte asylsøkere inngang ved Tysklands sørlige grense.

Hendelsen førte til en flere uker lang regjeringskrise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil søke koalisjon

Mandag begynte CSU diskusjoner om å tre inn i et koalisjonsstyre i Bayern for andre gang i partiets lange historie. Det foretrukne samarbeidspartiet er det konservative småpartiet Bayerns frie velgere (FW), som kun er aktive i Sør-Tyskland. FW fikk en oppslutning på 11,6 prosent i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sterkt innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk en oppslutning på 10,2 prosent i valget, og får med plass i delstatsforsamlingen i Bayern. Partiet er med det representert i 15 av Tysklands 16 delstatsforsamlinger.

Den eneste delstaten der AfD ennå ikke er representert i delstatsforsamlingen, er Hessen. Der skal det imidlertid være valg om to uker.