Ungarn forbyr folk å bo på offentlige områder

Hjemløse og andre mindre bemidlede i kø for matutdeling ved senteret til en religiøs grupperingen i Budapest. En grunnlovsendring som forbyr å bo på gata trer i kraft fra mandag og truer de hjemløse med fengselsstraff eller samfunnsstraff om de ikke etterkommer pålegg om å slutte å sove ute. Foto: Pablo Gorondi / AP / NTB scanpix
Hjemløse og andre mindre bemidlede i kø for matutdeling ved senteret til en religiøs grupperingen i Budapest. En grunnlovsendring som forbyr å bo på gata trer i kraft fra mandag og truer de hjemløse med fengselsstraff eller samfunnsstraff om de ikke etterkommer pålegg om å slutte å sove ute. Foto: Pablo Gorondi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fra og med mandag er det straffbart å være uteligger etter en grunnlovsendring i Ungarn. I Budapest alene anslås det at det er 30.000 hjemløse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnlovsendringen gjør det mulig for politiet å gi advarsler til uteliggere. Får man advarsel fire ganger i løpet av 90 dager, kan man straffes med opptil seks måneders fengsel eller opptil seks måneder samfunnsarbeid.

Ferenc Ribeny, en 67 år gammel tidligere restauranteier, er blant dem som bor på gata i Ungarns hovedstad Budapest.

– Det er egentlig ikke noe poeng å leve

Hans kompanjong er Mazli, en terrier han fikk etter at kona hans døde for sju år siden. Ribeny har søkt på jobb ved et dyreherberge og søkt om å få bo i en tom konteiner som er gjort om til et hjem.

– Jeg håper dette ordner seg, for ellers vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, sier 67-åringen til AFP, som treffer ham under et måltid på et dagtidsherberge søndag.

– Uten Mazli er det egentlig ikke noe poeng å leve, fortsetter han.

Les også: Ungarn til Norge: – Det er våre penger!

Ungarn møtt med tikkende «atombombe» i EU-parlamentet

– Vi håper oppstartsentusiasmen dør ut

Den sjuende endringen i Ungarns grunnlov ble vedtatt i juni. I tillegg til å slå ned på uteliggere, inkluderer grunnlovsendringen punkter som skal beskytte Ungarns kristne kultur og gjøre det vanskeligere å få asyl i landet.

Ifølge ungarske myndigheter er det om lag 9.800 overnattingsplasser ved landets herberger, og 19.000 plasser til sammen. Ifølge uoffisielle estimater er det imidlertid nærmere 30.000 hjemløse bare i Budapest.

Jutka Lakatos i støttegruppa A Varos Mindenkie (Byen er for alle) håper myndighetene lar være å håndheve loven strengt.

– Vi håper at når oppstartsentusiasmen dør ut, vil myndighetene innse at dette er fullstendig meningsløst og at det ikke vil komme noe godt ut av det, sier hun.

Les også: Ungarn beskylder EU-politikere for «skammelig» heksejakt

Ungarn møtt med tikkende «atombombe» i EU-parlamentet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært