Saudi-Arabia lover å svare på Khashoggi-sanksjoner

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Saudi-Arabia lover å slå tilbake hvis andre land forsøker seg på press og sanksjoner etter forsvinningen til journalisten Jamal Khashoggi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kongedømmet bekrefter sin totale avvisning av enhver trussel og forsøk på å undergrave det, heter det i en uttalelse søndag fra det statlige nyhetsbyrået SPA.

I uttalelsen vises det spesielt til «trusler om å innføre økonomiske sanksjoner og bruk av politisk press».

– Vi vil svare på enhver handling med en enda større handling, heter det videre.

Dagen før antydet USAs president Donald Trump at han kan innføre straffetiltak mot sin nære allierte Saudi-Arabia.

Ingen har sett journalist Jamal Khashoggi fra the Washington Post etter at han gikk inn i konsulatet i Istanbul. Foto: Hasan Jamali / AP
Ingen har sett journalist Jamal Khashoggi fra the Washington Post etter at han gikk inn i konsulatet i Istanbul. Foto: Hasan Jamali / AP

– Vi skal komme til bunns i dette, og det vil bli strenge straffetiltak, sa Trump i et intervju med TV-kanalen CBS. Han avviste imidlertid begrensninger på våpensalg til Saudi-Arabia fordi det kan skade amerikanske arbeidsplasser.

Skal være drept

De saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, som blant annet jobbet for Washington Post, ble sist sett da han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia den 2. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder at journalisten ble drept inne på konsulatet. Journalisten ble angivelig avhørt, torturert, drept og partert. Lørdag økte Tyrkia igjen presset på Saudi-Arabia da de anklaget dem for å ikke ville samarbeide om en etterforskning av saken.

Dette vet vi om Khashoggi-saken

Den saudiarabiske journalisten og dissidenten Jamal Khashoggi har ikke blitt sett siden han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Dette vet vi om saken så langt:

* Fredag 28. september besøker Khashoggi konsulatet fordi han må ordne med et dokument som trengs for at han kan gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.

* Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. I helgen får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober.

* 2. oktober klokka 03.13 lander et privatfly med ni saudiarabere på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i Saudi-Arabia, og noen av passasjerene har diplomatpass. De sjekker inn på et hotell i nærheten av konsulatet etter å ha reservert rom for tre dager. De forlater imidlertid hotellet senere samme dag.

* Klokka 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjæresten og bedt henne skaffe hjelp hvis han ikke kommer tilbake. Hun blir stående utenfor konsulatet til klokka ett om natten, men Khashoggi dukker aldri opp.

* Omtrent klokka 16, knapt tre timer etter at Khashoggi har gått inn i bygningen, forlater seks biler med saudiarabiske tjenestemenn konsulatet. To andre biler kjører til generalkonsulens residens 200 meter unna. De kjører videre fire timer senere. Residensens tyrkiske ansatte blir bedt om å ta seg fri.

* Cirka klokka 17.15 lander enda et fly med saudiarabiske tjenestemenn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid. Det mellomlander i Egypt før det fortsetter til Riyadh.

* Klokka 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.

* 3. oktober melder nyhetsbyrået Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.

* 6. oktober starter tyrkiske myndigheter en etterforskning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at de 15 saudiarabiske statsborgerne ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjonen. Saudi-Arabia avviser anklagene.

* 9. oktober blir det kjent at opptak fra konsulatets overvåkingskameraer er forsvunnet.

* 10. oktober trykker den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah navn og fødselsår på de 15 saudiaraberne som ankom Istanbul 2. oktober.

* 11. oktober skriver Washington Post at tyrkiske tjenestemenn har fortalt amerikanske tjenestemenn at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

* Khashoggi har skrevet kommentarartikler i Washington Post med kritikk av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Han har bodd i selvvalgt eksil i USA siden i fjor, men har tidligere jobbet som journalist i hjemlandet og som rådgiver for saudiarabiske myndigheter.

(Kilder: TT, The New York Times, The Guardian, AFP og Reuters)

Saudiarabiske myndigheter har avvist anklagene, og hevder at Khashoggi forlot konsulatet i trygghet. De kaller påstandene om at journalisten ble drept av en gruppe saudiarabiske agenter «løgn og grunnløse anklager».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever svar

Reaksjonene på Khashoggis plutselige forsvinning truer ikke bare det skjøre forholdet mellom Saudi-Arabia og Tyrkia, men har også vekket betydelig oppsikt blant Saudi-Arabias allierte i vesten.

Søndag meldte Storbritannia, Frankrike og Tyskland seg på i gruppen av land som krever flere svar fra saudiarabiske myndigheter. I en felles uttalelse fra utenriksministrene i de tre landene het det at de ser med den «største alvorlighet» på forsvinningssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er behov for en troverdig etterforskning for å finne fram til sannheten om hva som skjedde, og, hvis det er relevant, identifisere dem som står bak Khashoggis forsvinning og sørge for at de blir stilt til ansvar, skrev utenriksministrene.

– Vi oppfordrer til samarbeid mellom Saudi-Arabia og Tyrkia i den forbindelse, og forventer at den saudiarabiske regjeringen gir et fullstendig og detaljert svar. Dette budskapet er gitt direkte til saudiarabiske myndigheter, het det videre.

Børsnedgang

Khashoggi-usikkerheten har utløst frykt blant investorene på den saudiarabiske børsen. Søndag, dagen etter Trumps trussel om straffetiltak, falt den viktigste indeksen med hele 7 prosent. Med det var hele oppgangen så langt i år utradert.

Tidligere har også en rekke inviterte personer og bedrifter trukket seg fra en høyprofilert investeringskonferanse i Riyadh neste uke, som nå risikerer å bli en fiasko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant dem som har trukket seg er milliardæren Richard Branson og Uber-sjef Dara Khosrowshahi. Sistnevnte ses på som særlig symbolsk ettersom Saudi-Arabias enorme offentlige investeringsfond har investert hele 3,5 milliarder dollar i bildeletjenesten.

Konsulentgruppen Eurasia kaller Khashoggi-situasjonen en «akutt PR-krise» for Saudi-Arabia.

– Ledelsen i landet står nå overfor en alvorlig trussel mot sine planer om å liberalisere Saudi-Arabias økonomi, skriver de.