Bøtelagt av Israel, samler inn til Gaza

Lorde avlyste en konsert i Israel etter at to aktivister påpekte at det ville være å støtte Israel. De to aktivistene ble bøtelagt av Israel. Foto: Vincent Yu / AP / MTB NTB scanpix
Lorde avlyste en konsert i Israel etter at to aktivister påpekte at det ville være å støtte Israel. De to aktivistene ble bøtelagt av Israel. Foto: Vincent Yu / AP / MTB NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To aktivister i New Zealand som ble bøtelagt av Israel for å ha påvirket Lorde til å avlyse en konsert, svarer med å samle inn tusener av dollar til Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jødiske Justine Sachs og palestinske Badia Abu-Shanab, begge newzealandske statsborgere, avviste fredag et krav fra Israel om å betale en bot på 65.000 kroner for å ha gjort mental skade på tre israelske tenåringer som hadde billetter til konserten.

I stedet startet de en crowdfunding-innsamling som allerede søndag hadde innbrakt 15.000 dollar til Gaza Mental Health Foundation.

– Emosjonelt stress er en levende realitet for palestinere i Gaza, der over halvparten av barna lider av posttraumatisk stress som følge av israelske militære angrep, sier Sachs og Abu-Shanab.

De to aktivistene skrev i desember et brev til den newzealandske artisten Lorde der de påpekte at å holde konsert i Tel Aviv ville innebære støtte til Israels politikk selv om hun ikke kommenterte den.

Lorde svarte på Twitter at hun hadde notert seg brevet, og få dager etter avlyste hun konserten.

Boten er den første i Israel med grunnlag i en omstridt lov fra 2011 som åpner for rettslige reaksjoner mot dem som oppfordrer til boikott av Israel. Juridiske eksperter i New Zealand sier de to ikke har noen plikt til å betale boten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært