Tyrkisk avis hevder Khashoggi gjorde lydopptak da han ble drept

Jamal Khashoggi har vært savnet siden 2. oktober.
Jamal Khashoggi har vært savnet siden 2. oktober. Foto: Ozan Kose / AFP/NTB Scanpix

Den tyrkiske avisa Sabah hevder den savnede journalisten Jamal Khashoggi gjorde et lydopptak med en Apple-klokke da han ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har kilder i det tyrkiske statsapparatet opplyst at de sitter på bevis for at Khashoggi ble mishandlet og drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Det har også kommet fram at den kjente journalisten hadde på seg en klokke av typen Apple Watch da han gikk inn på konsulatet 2. oktober.

Lørdag meldte den tyrkiske avisa Sabah at Khashoggi selv satte på et lydopptak på klokken før han gikk inn på ambassaden. Opplysningene stammer fra kilder knyttet til tyrkisk etterretning, og Sabahs artikkel er omtalt av nyhetsbyrået Reuters, CNN, Al Jazeera og andre medier.

Les mer: Avis: Tyrkia skal ha video og lyd av journalistdrap

Klokka skal ha vært synkronisert med en iPhone som Khashoggis forlovede passet på utenfor konsulatet. Lydopptak av at Khashoggi ble avhørt, torturert og drept ble angivelig overført til telefonen.

Flere eksperter har imidlertid stilt spørsmål ved om en slik synkronisering kan ha vært teknisk mulig, ifølge Al Jazeera.

Les også: Mange trekker seg fra saudiarabisk konferanse

Sabah skriver også at saudiarabiske agenter klarte å låse opp Khashoggis klokke ved å bruke fingeravtrykket hans etter at han var død. Apple-klokkene har imidlertid ikke teknologi som muliggjør dette, ifølge CNN.

Myndighetene i Saudi-Arabia avviser at de har noe med Khashoggis forsvinning å gjøre.

Dette vet vi om Khashoggi-saken:

Den saudiarabiske journalisten og dissidenten Jamal Khashoggi har ikke blitt sett siden han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Dette vet vi om saken så langt:

* Fredag 28. september besøker Khashoggi konsulatet fordi han må ordne med et dokument som trengs for at han kan gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.

* Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. I helgen får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober.

* 2. oktober klokka 03.13 lander et privatfly med ni saudiarabere på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i Saudi-Arabia, og noen av passasjerene har diplomatpass. De sjekker inn på et hotell i nærheten av konsulatet etter å ha reservert rom for tre dager. De forlater imidlertid hotellet senere samme dag.

* Klokka 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjæresten og bedt henne skaffe hjelp hvis han ikke kommer tilbake. Hun blir stående utenfor konsulatet til klokka ett om natten, men Khashoggi dukker aldri opp.

* Omtrent klokka 16, knapt tre timer etter at Khashoggi har gått inn i bygningen, forlater seks biler med saudiarabiske tjenestemenn konsulatet. To andre biler kjører til generalkonsulens residens 200 meter unna. De kjører videre fire timer senere. Residensens tyrkiske ansatte blir bedt om å ta seg fri.

* Cirka klokka 17.15 lander enda et fly med saudiarabiske tjenestemenn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid. Det mellomlander i Egypt før det fortsetter til Riyadh.

* Klokka 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.

* 3. oktober melder nyhetsbyrået Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.

* 6. oktober starter tyrkiske myndigheter en etterforskning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at de 15 saudiarabiske statsborgerne ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjonen. Saudi-Arabia avviser anklagene.

* 9. oktober blir det kjent at opptak fra konsulatets overvåkingskameraer er forsvunnet.

* 10. oktober trykker den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah navn og fødselsår på de 15 saudiaraberne som ankom Istanbul 2. oktober.

* 11. oktober skriver Washington Post at tyrkiske tjenestemenn har fortalt amerikanske tjenestemenn at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

* Khashoggi har skrevet kommentarartikler i Washington Post med kritikk av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Han har bodd i selvvalgt eksil i USA siden i fjor, men har tidligere jobbet som journalist i hjemlandet og som rådgiver for saudiarabiske myndigheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært