Letemannskaper finner flere døde etter Michael

Letemannskaper søker etter døde i ruinene av strandbyen Mexico Beach etter orkanen Michael. Foto: Douglas R. Clifford / Tampa Bay Times via AP / NTB scanpix
Letemannskaper søker etter døde i ruinene av strandbyen Mexico Beach etter orkanen Michael. Foto: Douglas R. Clifford / Tampa Bay Times via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Letemannskaper finner stadig flere lik i og rundt småbyen Mexico Beach i Florida der orkanen Michael dundret i land som en kategori 4-orkan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødstallet er foreløpig kommet opp i 13 i Florida, Virginia, Georgia og North Carolina, men myndighetene vil ennå ikke opplyse hvor mange flere som er funnet i ruinene av Mexico Beach og andre steder langs Floridas Panhandle.

Letemannskapene brukte hunder for å lete etter omkomne som måtte ligge begravd i restene av hus og bygninger som ble jevnet med jorda av vinden og stormfloen.

Brock Long, sjefen for det føderale katastrofekontoret FEMA, sier de regner med at dødstallet stiger.

– Vi håper det ikke stiger dramatisk, men vi har ikke kommet oss inn i noen av de verst rammede områdene, sa han fredag.

– Svært få mennesker overlever og kan fortelle hvordan en stormflo arter seg. Det er i stormflo at flest mennesker dør i slike stormer, sier han videre.

Mange nektet å evakuere

Ifølge myndighetene kan 285 mennesker ha nektet å følge ordren om å evakuere i Mexico Beach. Hvor mange av dem som fortsatt lever, er ennå svært uklart.

Brannsjefen i Miami, Joseph Zahralban, som deltar i letearbeidet, sier de har reddet noen med lettere skader og hjulpet andre som valgte å bli, men som ikke kunne komme seg ut etterpå.

Myndighetene sier de har fått hundrevis av telefoner fra folk som leter etter savnede. Men siden mobilnettet er nede i større områder, sier de det kan være mulig at folk er i live, men ikke kan melde fra.

Redusert til pinneved

Mexico Beach, en liten strandby med 1.000 innbyggere, ble praktisk talt utslettet da stormen smadret hus, butikker og restauranter onsdag. Tilbake ligger hauger av tømmer, planker og murblokker, og mange steder er det bare sementflater igjen der det før var hus.

Hus og bygninger ble redusert til pinneved mange andre steder langs den samme kyststrekningen.

Langs hele kyststrekningen der orkanen traff, er det satt opp sentre for fordeling av mat og vann. Noe er kjørt inn med lastebiler, men andre steder må forsyningene fraktes med helikopter siden veiene er uframkommelige.

Flybase ødelagt

Den militære flybasen Tyndall Air Force Base ble så hardt rammet at de 3.600 soldatene som er stasjonert der, har fått beskjed om ikke å komme tilbake ennå.

Mange av de 600 familiene som bodde der, fikk beskjed om å ta med seg bare én koffert med eiendeler hver da de ble evakuert.

Både skolen, marinaen og rullebanene ble fullstendig ødelagt av stormen som passerte direkte over basen, og hangarer og andre bygg fikk takene revet av.

Mange av flyene som sto parkert i hangarene, kan være skadd, men det er fortsatt uklart siden det foreløpig er for utrygt å ta seg inn i dem. Mange andre fly, blant annet kostbare F-22 jagerfly, ble fløyet bort før stormen traff.

Hundretusener strømløse

Hundretusener av mennesker i delstatene som ble rammet, er uten strøm, og det kan ta uker før alle har fått den tilbake.

Michael var den kraftigste orkanen som har rammet Panhandle-området siden 1851, og mange av husene langs kysten var ikke bygd for å tåle mer enn en kategori 3-storm.

Før stormen traff Florida, mistet minst 13 mennesker livet da den passerte over Honduras, Nicaragua og El Salvador med kraftig regnvær og oversvømmelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært