Meny

Trump gjør Iran til terrorfiende nummer én

Irans president Hassan Rouhani. Foto: Brendan Mcdermid / Reuters
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

USAs nye strategi for å bekjempe internasjonal terror betyr i hovedsak økte midler til terrorbekjempelse i amerikansk regi og et sterkere fokus på en enkelt stat som «roten til alt ondt» i den betente konflikten i Midt-Østen, skriver vår kommentator Audun Tjomsland.

Den amerikanske regjeringen peker ut Iran som det landet i verden som mest aktivt støtter radikale grupper og dermed står bak en stor del av den grenseoverskridende terror i verden.

I sitt nye dokument «National Strategy for Counterterrorism» legger president Trump derved økt press mot regimet i Teheran for å stanse denne type virksomhet.

Det var John Bolton, sikkerhetspolitisk rådgiver i Det hvite hus, som nylig presenterte regjeringens nye strategidokument. Det nye dokumentet markerer en radikal endring fra det som var regjeringens holdning under president Obama.

Etter terrorangrepet mot Tvillingtårnene i New York og Pentagon i Washington den 11. september 2001 knyttet regjeringen internasjonal terror i hovedsak opp mot gruppen som sto bak angrepet, samt gruppens leder Osama bin Laden. De fokuserte sin militære innsats mot dette.

Donald Trumps regjering ønsker å få Iran til å bygge ned sitt rakettprogram. Han vil svekke Irans evne til å støtte ekstreme grupper og tvinge dem til forhandlingsbordet ved å gjeninnføre straffetiltak mot Iran. Den samme vurderingen lå bak USAs beslutning om å trekke seg ut av avtalen som Iran hadde med USA og andre vestlige land når det gjaldt utvikling av kjernefysisk kraft til fredelig bruk.

«Sentralbanken for internasjonal terror»

I den forrige regjeringens handlingsprogram fra 2011 er Iran nevnt bare én gang som en «aktiv», statlig sponsor av terrorisme.

I sitt nye dokument legger regjeringen hovedansvaret for internasjonal terror på det shi’ite muslimske Iran men har samtidig fokus også på sunnimuslimske militante grupper i Syria og Irak.

Da Bolton presenterte regjeringens nye handlingsplan mot terrorisme, omtalte han Iran som «sentralbanken» for internasjonal terror siden 1979.

– Iran-sponsede terroristgrupper som det libanesiske Hezbollah, Hamas og palestinske islamske Jihad utgjør en kontinuerlig trussel mot USA og vestlige interesser over hele verden, sa Bolton og la til at der også er andre utfordringer selv om amerikansk-støttede styrker har gjenerobret mesteparten av de områdene som den såkalte islamske staten i Irak og Syria ISIS (også kalt ISIL eller DAESH) har hatt i Syria og Irak.

USA og Iran har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979, og forholdet er blitt forverret under Trumps regjering. Ifølge Bolton vil USA innføre nye straffetiltak mot Irans oljeindustri i begynnelsen av november og vil tilstrebe at importører av iransk olje vil redusere – helst helt avslutte - sine innkjøp av iransk olje.

Bolton understrekte også at regjeringen ikke vil fokusere på en enkelt organisasjon, men vil slå til mot alle terrorister med evne til og intensjon om å angripe USA, dets borgere og dets interesser.

Den amerikanske regjeringen har øket bevillingene til bekjempelse av terror til 716 milliarder dollar i kommende budsjettår.

Strategien innebærer å angripe terroristene på deres hjemmebane og isolere dem fra kilden til finansieringen av gruppene.

Strategien fokuserer også på å beskytte USAs infrastruktur i samarbeid med internasjonale samarbeidspartnere og motvirke radikalisering og rekrutteringen til terrorgrupper.

IS disponerer 500 millioner dollar

Trump-regjeringens påpeking av IS’ enorme økonomiske styrke understrekes av en ekspert på internasjonal terror ved «International Center for Counter-Terrorism» i Haag i Nederland. Han mener at IS i 2015 disponerte omkring 500 millioner dollar som stammet fra internasjonalt salg av olje og gass fra områder

IS har disponert særlig i Syria og Irak, pluss 360 millioner dollar fra skattelegging og utpressing av beboere i de samme områdene.

I tillegg kom 500 millioner dollar som i 2014 ble ranet fra eiendommer i Mosul, og hvor IS stjal 500 millioner dollar fra hvelv i bankene i byen.

IS har mistet mesteparten av sine områder i Syria og Irak, men de okkuperer ennå landområder på størrelse med Storbritannia. Samtidig trues de i sine kjerneområder langs Eufrat-elven. Ifølge Colin P. Clark har den internasjonale «Global Coalition to Defeat ISIS» gjenerobret hele 98 prosent av de områdene IS engang okkuperte og har hindret dets leder Abu Bakr al-Baghdadi i å opprette sitt ønskede muslimske kalifat i hjertet av regionen. Også Norge og NATO deltar i denne koalisjonen mot IS.

Denne truende statsdannelse er sterkt svekket, men den kan leve lenge på de 400 millioner dollar som lederne har fått smuglet ut av regionen. Inntektene framover forventes imidlertid å bli sterkt redusert, så økte midler tilgjengelig for terrorbekjempelse, kan få en viss betydning.

Kommentaren fortsetter under bildet

Donald Trump med sikkerhetsrådgiver John Bolton i bakgrunnen. Foto: Markus Schreiber / AP

Amerikanerne kan neppe la seg distrahere

En annen ekspert på internasjonal terror, Robert A. Manning, mener at økt innsats mot ISIS er vel og bra, men at USA ikke kan regne med at internasjonal terrorisme kan stanses «bare» med økte midler i kampen mot IS. Manning minner om den uløste krigen i Afghanistan, hvor den muslimske, bevæpnede Taliban i samarbeid med andre bevegelser som al-Qaida, Hezb-e-Islami og andre, fører en geriljakrig mot de NATO-ledede ISAF-styrkene som var stasjonert i landet. International Security Assistance Force ( ISAF) var en NATO-ledet internasjonal militær styrke i Afghanistan med et fredsbevarende oppdrag.

Opprettelsen av ISAF-styrken ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd i desember 2001 . Det skjedde etter en anmodning fra afghanske myndigheter med formål å sikre Kabul og den nærliggende Bagram flystasjon mot Taliban - og al-Qaida -elementer og opprørske krigsherrer for å gi den afghanske overgangsregjeringen ledet av Hamid Karzai mulighet til å fungere. ISAF ble i 2015 erstattet av en mindre, ikke krigførende styrke «Resolute Support».

Etter amerikanske militære rapporter er konflikten i Afghanistan langt fra å bli løst, selv etter 17 års militært nærvær i landet. Og så lenge den konflikten er uløst og soldater fra både Taliban og al-Qaida infiltrerer i land over hele verden, representerer de en dødelig trussel mot den del av verden vi tilhører – langt fra stridens kjerne.

Slik den internasjonale situasjonen utvikler seg, ser USA under president Trump ut til å møte store globale og regionale utfordringer fra stormakter som Russland og Kina.

Amerikanerne kan neppe la seg distrahere av konflikter som i Afghanistan.

Under valgkampen i 2016 forsøkte Trump å skape grobunn for at tanken om at krigen i Afghanistan ikke kan vinnes, selv med amerikanske styrker til stede.

Da mannen som man antar var hjernen bak 9/11, Osama bin Laden, ble drept i Pakistan i 2014, ble angrepene mot antatte geriljagrupper formelt avblåst etter avtale mellom USA og Afghanistan. Men da Taliban i 2016 igjen vokste i makt og innflytelse, sendte president Obama igjen styrker til landet for å bekjempe geriljagruppene. Og president Trump beordret i 2017 bombing av et ISIS-knutepunkt i Afghanistan, og ifølge TV-stasjonen Al Jazeera ble 96 mennesker drept. Det svekket ikke akkurat engasjementet til unge afghanere som ville til Europa og Amerika for å slåss.

Minnene om den forrige ikke-vinnbare krigen - Vietnam-krigen - er for amerikanerne fortsatt levende. Men i større grad enn i Vietnam, synes krigen i Afghanistan å skape stadig nye væpnede unggutter som reiser ut av landet for å skape terror og frykt.

Vil president Trump og hans sikkerhetspolitiske rådgiver Bortons økning av budsjettet for å krige mot omreisende terrorister hjelpe? Ja, kanskje noe. Men det er en lang, tung og tilsynelatende håpløs vei. Og det synes umulig å tenke seg at økt bombing i Afghanistan, Syria, Irak og Iran er det som skal holde terroristene unna. Så lenge forskjellene er så store og verdens goder er så ulikt fordelt som i dag, er det neppe grunn til å tro at økte budsjetter til krigføring vil skape mer fred i verden.

Se intervju: Mye står på spill for Trump under mellomvalget i november:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger
Siste nytt
21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenStormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger
Populært