Trump gjør Iran til terrorfiende nummer én

Irans president Hassan Rouhani.
Irans president Hassan Rouhani. Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

USAs nye strategi for å bekjempe internasjonal terror betyr i hovedsak økte midler til terrorbekjempelse i amerikansk regi og et sterkere fokus på en enkelt stat som «roten til alt ondt» i den betente konflikten i Midt-Østen, skriver vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Den amerikanske regjeringen peker ut Iran som det landet i verden som mest aktivt støtter radikale grupper og dermed står bak en stor del av den grenseoverskridende terror i verden.

I sitt nye dokument «National Strategy for Counterterrorism» legger president Trump derved økt press mot regimet i Teheran for å stanse denne type virksomhet.

Det var John Bolton, sikkerhetspolitisk rådgiver i Det hvite hus, som nylig presenterte regjeringens nye strategidokument. Det nye dokumentet markerer en radikal endring fra det som var regjeringens holdning under president Obama.

Etter terrorangrepet mot Tvillingtårnene i New York og Pentagon i Washington den 11. september 2001 knyttet regjeringen internasjonal terror i hovedsak opp mot gruppen som sto bak angrepet, samt gruppens leder Osama bin Laden. De fokuserte sin militære innsats mot dette.

Donald Trumps regjering ønsker å få Iran til å bygge ned sitt rakettprogram. Han vil svekke Irans evne til å støtte ekstreme grupper og tvinge dem til forhandlingsbordet ved å gjeninnføre straffetiltak mot Iran. Den samme vurderingen lå bak USAs beslutning om å trekke seg ut av avtalen som Iran hadde med USA og andre vestlige land når det gjaldt utvikling av kjernefysisk kraft til fredelig bruk.

«Sentralbanken for internasjonal terror»

I den forrige regjeringens handlingsprogram fra 2011 er Iran nevnt bare én gang som en «aktiv», statlig sponsor av terrorisme.

I sitt nye dokument legger regjeringen hovedansvaret for internasjonal terror på det shi’ite muslimske Iran men har samtidig fokus også på sunnimuslimske militante grupper i Syria og Irak.

Da Bolton presenterte regjeringens nye handlingsplan mot terrorisme, omtalte han Iran som «sentralbanken» for internasjonal terror siden 1979.

– Iran-sponsede terroristgrupper som det libanesiske Hezbollah, Hamas og palestinske islamske Jihad utgjør en kontinuerlig trussel mot USA og vestlige interesser over hele verden, sa Bolton og la til at der også er andre utfordringer selv om amerikansk-støttede styrker har gjenerobret mesteparten av de områdene som den såkalte islamske staten i Irak og Syria ISIS (også kalt ISIL eller DAESH) har hatt i Syria og Irak.

USA og Iran har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979, og forholdet er blitt forverret under Trumps regjering. Ifølge Bolton vil USA innføre nye straffetiltak mot Irans oljeindustri i begynnelsen av november og vil tilstrebe at importører av iransk olje vil redusere – helst helt avslutte - sine innkjøp av iransk olje.

Bolton understrekte også at regjeringen ikke vil fokusere på en enkelt organisasjon, men vil slå til mot alle terrorister med evne til og intensjon om å angripe USA, dets borgere og dets interesser.

Den amerikanske regjeringen har øket bevillingene til bekjempelse av terror til 716 milliarder dollar i kommende budsjettår.

Strategien innebærer å angripe terroristene på deres hjemmebane og isolere dem fra kilden til finansieringen av gruppene.

Strategien fokuserer også på å beskytte USAs infrastruktur i samarbeid med internasjonale samarbeidspartnere og motvirke radikalisering og rekrutteringen til terrorgrupper.

IS disponerer 500 millioner dollar

Trump-regjeringens påpeking av IS’ enorme økonomiske styrke understrekes av en ekspert på internasjonal terror ved «International Center for Counter-Terrorism» i Haag i Nederland. Han mener at IS i 2015 disponerte omkring 500 millioner dollar som stammet fra internasjonalt salg av olje og gass fra områder

IS har disponert særlig i Syria og Irak, pluss 360 millioner dollar fra skattelegging og utpressing av beboere i de samme områdene.

I tillegg kom 500 millioner dollar som i 2014 ble ranet fra eiendommer i Mosul, og hvor IS stjal 500 millioner dollar fra hvelv i bankene i byen.

IS har mistet mesteparten av sine områder i Syria og Irak, men de okkuperer ennå landområder på størrelse med Storbritannia. Samtidig trues de i sine kjerneområder langs Eufrat-elven. Ifølge Colin P. Clark har den internasjonale «Global Coalition to Defeat ISIS» gjenerobret hele 98 prosent av de områdene IS engang okkuperte og har hindret dets leder Abu Bakr al-Baghdadi i å opprette sitt ønskede muslimske kalifat i hjertet av regionen. Også Norge og NATO deltar i denne koalisjonen mot IS.

Denne truende statsdannelse er sterkt svekket, men den kan leve lenge på de 400 millioner dollar som lederne har fått smuglet ut av regionen. Inntektene framover forventes imidlertid å bli sterkt redusert, så økte midler tilgjengelig for terrorbekjempelse, kan få en viss betydning.

Kommentaren fortsetter under bildet

Donald Trump med sikkerhetsrådgiver John Bolton i bakgrunnen. Foto: Markus Schreiber / AP
Donald Trump med sikkerhetsrådgiver John Bolton i bakgrunnen. Foto: Markus Schreiber / AP

Amerikanerne kan neppe la seg distrahere

En annen ekspert på internasjonal terror, Robert A. Manning, mener at økt innsats mot ISIS er vel og bra, men at USA ikke kan regne med at internasjonal terrorisme kan stanses «bare» med økte midler i kampen mot IS. Manning minner om den uløste krigen i Afghanistan, hvor den muslimske, bevæpnede Taliban i samarbeid med andre bevegelser som al-Qaida, Hezb-e-Islami og andre, fører en geriljakrig mot de NATO-ledede ISAF-styrkene som var stasjonert i landet. International Security Assistance Force ( ISAF) var en NATO-ledet internasjonal militær styrke i Afghanistan med et fredsbevarende oppdrag.

Opprettelsen av ISAF-styrken ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd i desember 2001 . Det skjedde etter en anmodning fra afghanske myndigheter med formål å sikre Kabul og den nærliggende Bagram flystasjon mot Taliban - og al-Qaida -elementer og opprørske krigsherrer for å gi den afghanske overgangsregjeringen ledet av Hamid Karzai mulighet til å fungere. ISAF ble i 2015 erstattet av en mindre, ikke krigførende styrke «Resolute Support».

Etter amerikanske militære rapporter er konflikten i Afghanistan langt fra å bli løst, selv etter 17 års militært nærvær i landet. Og så lenge den konflikten er uløst og soldater fra både Taliban og al-Qaida infiltrerer i land over hele verden, representerer de en dødelig trussel mot den del av verden vi tilhører – langt fra stridens kjerne.

Slik den internasjonale situasjonen utvikler seg, ser USA under president Trump ut til å møte store globale og regionale utfordringer fra stormakter som Russland og Kina.

Amerikanerne kan neppe la seg distrahere av konflikter som i Afghanistan.

Under valgkampen i 2016 forsøkte Trump å skape grobunn for at tanken om at krigen i Afghanistan ikke kan vinnes, selv med amerikanske styrker til stede.

Da mannen som man antar var hjernen bak 9/11, Osama bin Laden, ble drept i Pakistan i 2014, ble angrepene mot antatte geriljagrupper formelt avblåst etter avtale mellom USA og Afghanistan. Men da Taliban i 2016 igjen vokste i makt og innflytelse, sendte president Obama igjen styrker til landet for å bekjempe geriljagruppene. Og president Trump beordret i 2017 bombing av et ISIS-knutepunkt i Afghanistan, og ifølge TV-stasjonen Al Jazeera ble 96 mennesker drept. Det svekket ikke akkurat engasjementet til unge afghanere som ville til Europa og Amerika for å slåss.

Minnene om den forrige ikke-vinnbare krigen - Vietnam-krigen - er for amerikanerne fortsatt levende. Men i større grad enn i Vietnam, synes krigen i Afghanistan å skape stadig nye væpnede unggutter som reiser ut av landet for å skape terror og frykt.

Vil president Trump og hans sikkerhetspolitiske rådgiver Bortons økning av budsjettet for å krige mot omreisende terrorister hjelpe? Ja, kanskje noe. Men det er en lang, tung og tilsynelatende håpløs vei. Og det synes umulig å tenke seg at økt bombing i Afghanistan, Syria, Irak og Iran er det som skal holde terroristene unna. Så lenge forskjellene er så store og verdens goder er så ulikt fordelt som i dag, er det neppe grunn til å tro at økte budsjetter til krigføring vil skape mer fred i verden.

Se intervju: Mye står på spill for Trump under mellomvalget i november:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:56 En person knivstukket i Hønefoss – mann pågrepet02:38 Sør-Varangers ordfører mener E-sjefen bør gå02:35 Bloomberg bruker rekordsum på politisk reklame01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen
Siste nytt
02:56NorgeEn person knivstukket i Hønefoss – mann pågrepet02:38NorgeSør-Varangers ordfører mener E-sjefen bør gå02:35VerdenBloomberg bruker rekordsum på politisk reklame01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen
Populært