Amerikansk pastor løslatt i Tyrkia og på vei hjem

En tyrkisk soldat utenfor rettsbygningen i Izmir før Brunson ankom rettsmøtet fredag. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix
En tyrkisk soldat utenfor rettsbygningen i Izmir før Brunson ankom rettsmøtet fredag. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske pastoren Andrew Brunson er på vei hjem etter å ha blitt løslatt fra husarrest. Saken har skapt store problemer i forholdet mellom USA og Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brunson gikk fredag kveld om bord i et amerikansk militærfly i Izmir med kurs for den amerikanske basen Ramstein i Tyskland. Derfra flyr han videre hjem til USA, der han er invitert til å møte president Donald Trump i Det hvite hus lørdag, melder AFP.

Brunson risikerte opptil 35 års fengsel for angivelig tilknytning til terrorgrupper da saken var til behandling i retten i byen Aliaga fredag.

Aktors påstand var på opptil ti års fengsel. Men påtalemyndigheten foreslo også at amerikaneren heretter burde slippe husarrest og reiseforbud.

– Jeg er en uskyldig mann. Jeg elsker Jesus. Jeg elsker tyrkerne, sa en tydelig rystet Brunson i retten, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Kort tid etter var kjennelsen klar. Brunson ble dømt til tre års fengsel, men slipper ytterligere soning. Begrunnelsen er at han allerede har sittet to år i fengsel og husarrest og har oppført seg bra i denne perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den amerikanske TV-stasjonen NBC kan den egentlige årsaken være en hemmelig avtale mellom regjeringene i Tyrkia og USA.

Økonomiske sanksjoner

– Pastor Brunson akkurat løslatt. Kommer hjem snart! skrev USAs president Donald Trump på Twitter.

Bare et par timer etter kjennelsen opplyste Brunson selv at han var på vei tilbake til hjemlandet.

Fengslingen av Brunson har skapt store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte landene Tyrkia og USA. For å presse fram en løslatelse har Trumps regjering innført sanksjoner mot flere tyrkiske ministre og økt tollbarrierene mellom landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Tyrkia har svart med samme mynt. Men det er Tyrkia som er blitt hardest rammet, og USAs sanksjoner har forverret de store problemene i tyrkisk økonomi.

To predikanter

Den evangelisk-kristne pastoren Andrew Brunson har bodd i Tyrkia i over 20 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble pågrepet høsten 2016, anklaget for å ha hatt kontakt med den forbudte kurdiske væpnede organisasjonen PKK og Gülen-bevegelsen. Begge er stemplet som terrororganisasjoner i Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter mener det var Gülen-bevegelsen som sto bak det mislykkede kuppforsøket i landet i 2016. Bevegelsen ledes av den omstridte muslimske predikanten Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA.

Regjeringen i Tyrkia har gjentatte ganger krevd å få utlevert Gülen, noe USA har nektet.

Foreslo utveksling

I fjor foreslo den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan at de to landene kunne «bytte» predikanter – at Brunson kunne få reise hjem hvis Gülen ble utlevert. Dette ble imidlertid avvist av USA.

Innholdet i den hemmelige avtalen som landene nå skal ha inngått, er ikke kjent. Men den dreier seg angivelig om en begrensning av USAs økonomiske straffetiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis noen av USAs sanksjoner nå oppheves, vil det trolig bli en lettelse både for tyrkisk næringsliv og Erdogans regjering. Tyrkia kan imidlertid bli utsatt for nye amerikanske økonomiske reaksjoner som følge av brudd på sanksjonene USA har innført mot Iran, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Løslatelsen av Brunson skjer samtidig som myndighetene både i Tyrkia og USA må håndtere forsvinningen til den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder han ble drept og deretter partert inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.