Nytt NASA-teleskop i vanskeligheter

En illustrasjon laget av NASA viser røntgenstråleobservatoriet Chandra, som har fått problemer.
En illustrasjon laget av NASA viser røntgenstråleobservatoriet Chandra, som har fått problemer. Foto: NASA / AP / NTB scanpix

Romteleskopet Chandra har stanset observasjonene og gått i sikkerhetsmodus, opplyser NASA. Det skjer bare dager etter at Hubble-teleskopet fikk trøbbel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chandra observerer røntgenstråling fra verdensrommet, og gikk automatisk i sikkerhetsmodus onsdag. Ifølge den amerikanske romorganisasjonen NASA kan feil med gyroskopene om bord kan være årsaken.

Det var en gyrofeil som gjorde at Hubble for noen dager siden ble tatt ut av drift. Instrumentene brukes til å orientere teleskopene i verdensrommet, slik at de peker mot det som skal observeres.

Les også: NASA vurderer å la romstasjonen fly uten mannskap

Både Chandra og Hubble er godt brukt. Hubble er 28 år gammelt, mens Chandra er 19. Kontrollsentralene arbeider for å få begge i virksomhet igjen. At romteleskopene har gått ned samtidig er helt tilfeldig, sier NASA.

– Jeg tror at Chandra fant ut at hvis Hubble tok seg litt ferie, ville det ha fri også, tvitret Jonathan McDowell ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

De to romteleskopene kan gjøre observasjoner uten å ha jordas atmosfære som et forstyrrende filter. Det har resultert i en lang rekke oppdagelser og flere tusen publiserte forskningsrapporter.

Les også:

Lekkasje oppdaget på romstasjonen

NASA-sonde skal hente asteroide-støv

Nasa: – Bekrefter funn av is på Månens overflat

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært