Apartheidregimets siste utenriksminister er død

Det sørafrikanske apartheidregimets siste utenriksminister Pik Botha er død, 86 år gammel, opplyser familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Botha var sørafrikansk utenriksminister i 17 år og framsto som en ivrig forsvarer av raseskillepolitikken overfor en kritisk og fordømmende omverden.

Først tre år etter apartheidregimets fall beklaget Botha offentlig at han ikke hadde gjort mer for å avskaffe den institusjonaliserte undertrykkingen av Sør-Afrikas svarte majoritet.

Da han møtte for den sørafrikanske sannhetskommisjonen i 1997 beklaget Botha også at det ikke var gjort mer for å etterforske sikkerhetsstyrkenes drap og tortur på apartheidmotstandere opp gjennom årene.

Året etter vakte det en viss oppmerksomhet da Botha truet med å gå rettens vei for å tilbakevise påstander om at han hadde ligget med en svart kvinne, noe sørafrikanske etterretning angivelig hadde bilder av.

Etter Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994, hentet Nelson Mandela Botha inn i sin nasjonale samlingsregjering der han i to år hadde posten som energi- og mineralminister.

Han trakk seg fra politikken da Nasjonalistpartiet forlot samlingsregjeringen i 1996, men gikk noen år senere ut med støtte til ANCs presidentkandidat Thabo Mbeki.

Les også: Fant verdens eldste menneskeskapte tegning i Sør-Afrika

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært