Catalonia vil avskaffe monarkiet i Spania

Katalanerne krever fortsatt løsrivelse fra Spania og regionforsamlingen i Barcelona krever avskaffelse av monarkiet og omtaler det spanske kongehuset som «en utdatert og udemokratisk institusjon». Foto: AP / NTB scanpix
Katalanerne krever fortsatt løsrivelse fra Spania og regionforsamlingen i Barcelona krever avskaffelse av monarkiet og omtaler det spanske kongehuset som «en utdatert og udemokratisk institusjon». Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regionforsamlingen i Catalonia krever avskaffelse av monarkiet i Spania. Statsminister Pedro Sanchez kaller kravet uakseptabelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I vedtaket fra den katalanske regionforsamlingen fordømmes kong Felipe for å ha «intervenert i den katalanske konflikten».

De folkevalgte i regionen krever videre «avskaffelse av en utdatert og udemokratisk institusjon som monarkiet».

Bakgrunnen for vedtaket er kong Felipes tale i oktober 2017, der han gikk hardt ut mot Catalonias forsøk på å løsrive seg fra Spania.

Statsminister Pedro Sanchez har til nå trådt varsomt og forhandlet med Catalonias president Quim Torra i et forsøk på å dempe konflikten med regionen, der flertallet av innbyggerne ønsker selvstendighet.

Regionforsamlingens vedtak om å avskaffe monarkiet reagerer han imidlertid sterkt på.

– Resolusjonen som ble vedtatt i det katalanske parlamentet, som avviser og fordømmer statsoverhodet, er uakseptabel, sier Sanchez.

– Regjeringen vil benytte de juridiske midlene den har til sin disposisjon for å forsvare grunnloven og statens institusjoner, sier Sanchez, men uten å antyde hvilke reaksjoner det kan være snakk om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

90 prosent av Catalonias innbyggere stemte i oktober i fjor for løsrivelse fra Spania i en folkeavstemning myndighetene i Madrid stemplet som lovstridig. Valgdeltakelsen var imidlertid lav, kun 43 prosent.

Noen uker senere stemte regionforsamlingen for løsrivelse, men ble da oppløst av daværende statsminister Mariano Rajoy som skrev ut nyvalg i Catalonia.