Kina forsvarer bruk av «omskoleringsleirer» i Xinjiang

Kong Harald og dronning Sonja ankommer flyplassen i Dunhuang i Kina torsdag for et ti dager langt statsbesøk. Amnesty Norge ber kongen og regjeringen ta opp situasjon for uigurene i Xinjiang-provinsen under besøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kong Harald og dronning Sonja ankommer flyplassen i Dunhuang i Kina torsdag for et ti dager langt statsbesøk. Amnesty Norge ber kongen og regjeringen ta opp situasjon for uigurene i Xinjiang-provinsen under besøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske myndigheter sier interneringsleirene i Xinjiang nordvest i landet er nødvendig for å bekjempe terrorisme. Amnesty krever at kong Harald protesterer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er anslått at opp mot en million muslimske uigurer i Xinjiang-provinsen er internert i leirene. Ifølge en Amnesty-rapport nylig skal de internerte bli utsatt for mishandling og tortur, og mange skal være anklaget for å være ekstremister på svært tynt grunnlag og uten dom.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, forsvarte torsdag leirene.

– Det å ta slike grep for å forhindre og bekjempe terrorisme og ekstremisme har i stor grad sørget for sosial stabilitet i Xinjiang og har sikret levebrødet til mennesker av alle etniske grupper i Xinjinang, uttalte Kang.

Bakgrunn: Amnesty: Oppimot en million mennesker holdes fanget i Kina

Han la til at interneringspolitikken har solid støtte i et flertall av folket i Xinjiang.

Etter opprinnelig å ha nektet for at disse leirene eksisterer, endret Kina denne uken lovgivningen, slik at den tillater opprettelsen av leirer for «yrkesopplæring og trening (…)for å utdanne og endre de som har vært påvirket av ekstremisme».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner har nærmere en million uigurer, en muslimsk og tyrkisktalende minoritet i landet, blitt internert i leirene de siste årene, hvor de blir opplært i kommunistpropaganda og tvunget til å ta avstand fra sin religion og kultur. FN har bedt Kina om å løslate de internerte og kaller leirene for «soner uten rettigheter».

Amnesty Norge har krevd at kong Harald og regjeringen tar opp situasjonen i Xinjiang-provinsen når de denne uken er på offisielt statsbesøk i Kina.