Michael er voldsomste orkan i USA siden 1969

Trærne knakk som pinneved i Port St. Joe, da den ekstreme orkanen Michael dundret innover Florida onsdag. Orkanen er den kraftigste på nær 50 år.
Trærne knakk som pinneved i Port St. Joe, da den ekstreme orkanen Michael dundret innover Florida onsdag. Orkanen er den kraftigste på nær 50 år. Foto: Douglas R. Clifford / AP

To mennesker mistet livet da orkanen Michael traff land onsdag. Orkanen er den kraftigste som har truffet USA på nærmere 50 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne nordvest i Florida, der Michal dundret inn med voldsom styrke onsdag, forsøker nå å få oversikt over skadeomfanget.

En video fra Mexico Beach, der orkanen først traff land, viser store ødeleggelser med hus uten tak flytende i gatene, noen av dem revet rett av fundamentet. I Panama by er gatene så godt som uframkommelige og fylt med nedblåste trær, lyktestolper og satellittantenner, etter å ha blitt herjet av sterke vinder og kraftig regnskyller i nesten tre timer. Det er også store oversvømmelser flere steder.

Orkanen raste også over Georgia natt til torsdag lokal tid, der den ble nedgradert fra en kategori 4 til en kategori 1-orkan.

To personer er bekreftet omkommet i orkanens herjinger. I Georgia omkom en 11 år gammel jente da en løsnet garasjedør ble tatt av vinden og traff huset hvor hun bodde. I Greensboro i Florida mistet en mann livet da et tre falt over huset hans.

Bakgrunn: – Som brølet til et monster i en skrekkfilm

Kraftigst

Michael traff land med en vindstyrke på 69,4 meter per sekund eller 250 kilometer i timen, noe som gjør den til orkanen med nest kraftigst vindstyrke i USA siden orkanen Andrew i 1992.

Målt som sentralt press, som måles av et fly i midten av stormens øye, er imidlertid Michael den kraftigste siden orkanen Camille i 1969.

Forsker Phil Klotzbach ved Institutt for atmosfærisk vitenskap ved Universitet i Colorado sier sentralt press er en bedre målemetode ved historiske sammenligninger enn vindstyrke.

– Det er fordi den måler presist i stormens øye, mens vindene er forskjellige rundt orkanen. Det sentrale presset gir et inntrykk av størrelsen på stormen, sier Klotzbach til nyhetsbyrået AFP.

Fortsetter innover landet

Torsdag fortsetter Michael sin ferd innover fastlandet, men den har sakket farten og er nedjustert til en tropisk storm. Stormen er ventet å treffe Nord- og Sør-Carolina, som fremdeles sliter med ettervirkningene av ekstremværet Florence forrige måned, i løpet av torsdagen. Stormen vil også ramme den sørøstlige delen av Virginia torsdag kveld eller fredag morgen.

Hva kostnadene blir i forbindelse med Michaels ødeleggelser, er det foreløpig for tidlig å si noe om. Til sammenligning bidro de store oversvømmelsene i kjølvannet av Florence til skader og tapt inntjening på rundt 44 milliarder dollar – nesten 360 milliarder norske kroner, ifølge analysebyrået Moody's Analytics.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært