Meny

Qatar kommer Gaza til unnsetning

Gazastripen har vært gjenstand for israelsk blokade siden Hamas vant valget i 2006. Siden mars har det vært store demonstrasjoner i den palestinske enklaven, som er på størrelse med Hamar kommune og huser 2 millioner mennesker. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Gazastripen mottok denne uka drivstoff og løfte om humanitærhjelp til en verdi av over 1,7 milliarder kroner.

Gazastripens 2 millioner innbyggere har de siste årene måttet klare seg med strøm noen få timer i døgnet, noe som også har rammet drikkevannsforsyningen og kloakkrenseanleggene.

Tirsdag mottok det eneste kraftverket i den beleirede palestinske enklaven drivstoff til en verdi av nærmere 500 millioner kroner, donert av Qatar.

Onsdag fulgte Qatar opp og lovet ytterligere 1,2 milliarder kroner i humanitærhjelp, som skal distribueres av FNs utviklingsfond (UNDP).

Hamas har styrt Gazastripen siden de gikk seirende ut av valget i de palestinske områdene i 2006 og har tette bånd til Qatar. Flere tidligere Hamas-ledere bor i landet, blant dem Khaled Meshaal.

Qatar har selv vært gjenstand for en blokade siden juni 2017, da Saudi-Arabia gikk hardt ut mot emiratet som de anklager for å støtte «ekstremister» i regionen og stå Iran nær. Qatar avviser begge anklager.

Aktuelt: Assad lover amnesti til desertører i og utenfor Syria

Populært