Meny

Orkanen Michael traff Florida med voldsom styrke

VIDEO: Orkanen Michael har truffet land i Florida.
Orkanen Michal har truffet den nordvestlige delen av Florida med voldsom styrke. Røde Kors anslår at 320.000 mennesker ikke har fulgt ordren om å evakuere.

Orkanen feide inn over det såkalte Panhandle-området i Florida, nordvest for småbyen Mexico Beach, ved 14-tiden lokal tid onsdag. Den har i løpet av det siste døgnet blitt oppgradert til en kategori 4-orkan, noe som er nest høyeste nivå.

Ifølge Brad Kieserman i Røde Kors ble orkanen svært intens på veldig kort tid, slik at folk ikke fikk summet seg. Muligens har så mange som 320.000 mennesker langs kysten av Florida latt være å evakuere, noe som betyr at de må bli der de er under uværet, ifølge Røde Kors.

Bakgrunn: Florida-guvernør: – Nå er det for sent å evakuere - søk dekning

River ned trær og master

National Hurricane Center opplyser at Michael hadde en gjennomsnittlig vindstyrke på 69,4 meter i sekundet da den nådde land, noe som betyr at den etter alt å dømme vil rive med seg strømmaster og trær og føre til store materielle ødelegger på hus og andre eiendommer.

Delstatsmyndighetene har advart om at Michael trolig er den verste orkanen som har rammet Florida på 100 år. Størrelsen på uværet innebærer også at den vil beholde styrken etter hvert som den fortsetter innover land i retning Alabama og Georgia.

På forhånd har det også blitt varslet om kraftig stormflo, og i Apalachicola i Florida førte orkanen til at vannstanden steg 2,5 meter høyere enn normalt.

Fakta om orkanen Michael:

* Et ekstremvær som har bygget seg opp til livsfarlig kategori 4-orkan i Mexicogolfen. Nådde land i nordvestlige delen av Florida onsdag ettermiddag lokal tid. Orkanen hadde da en gjennomsnittlig vindstyrke på 69,4 meter i sekundet.

* Rundt 375.000 mennesker har blitt bedt om å evakuere fra det såkalte Panhandle-området nordvest i delstaten. Myndighetene advarer om at Michael er den sterkeste orkanen som noen gang har truffet dette området og at det vil være livsfarlig å befinne seg i der.

* Det er ventet stormflo på opp til fire meter og store nedbørsmengder i kjølvannet av orkanen.

* Michael har ført til kraftige regn over den vestlige delen av Cuba og den østlige delen av Mexico på sin vei over Mexicogolfen.

Tre barn reddet

I South Carolina har redningsmannskap allerede måttet redde tre barn som lekte i sjøen da orkanen nærmet seg onsdag. En 15-åring og to 9-åringer var i ferd med å bli dratt ut på havet av bølgene da redningsfolk fikk tak i dem og brakt dem i sikkerhet.

En mann er ute og filmer under uværet i Panama City i Florida. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB scanpix

Journalister som dekker uværet, jobber i mørket ettersom strømmen har gått. The News Herald i Panama City i Florida skriver på Twitter at forholdene begynner å bli skikkelig ille, og at bygningene rister som følge av uværet.

– Det er i ferd med å bli veldig ille er nå. Vinden tar seg opp. Stormens øye er nær. Bruker generatorer på kontoret, tordenvær får bygningen til å riste. Har mistet internett og wifi, skriver avisen på Twitter.

Ansatte i nyhetskanalen WJHG/WECP har meldt at de har måttet søke ly i korridoren midt i bygningen fordi vinden er så kraftig.

I South Carolina sier myndighetene at de er mer redde for at uværet vil bringe med seg tornadoer enn flom. Ifølge meteorologer er det fare for tornadoer både i Florida Panhandle, sørøst i Georgia og den sørlige delen av South Carolina når uværet beveger seg innover land torsdag.

Populært