FNs klimarapport om 1,5-gradersmålet:

– Det er viktig å ha et mål selv om svært få tror at det er mulig å nå det

Det var ikke noe glansbilde de tegnet, IPCC, da de mandag la fram den nye rapporten om hva som skal til for å nå halvannengradsmålet. (Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB scanpix)
Det var ikke noe glansbilde de tegnet, IPCC, da de mandag la fram den nye rapporten om hva som skal til for å nå halvannengradsmålet. (Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB scanpix)

Det sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforsking. Det vil bli veldig vanskelig, for ikke å si umulig, å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om FNs klimapanel

FNs klimapanel, på engelsk forkortet IPCC, ble opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP) i 1988.

IPCC produserer ikke egen forskning, men gjennomgår og sammenfatter den nyeste klimaforskningen. Panelet gjør også vurderinger av mulige tiltak for å begrense klimaendringene.

Panelet ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.

I sin siste hovedrapport fra 2014 fastslår IPCC at mesteparten av temperaturøkningen på jorda siden 1950 med svært høy sannsynlighet er menneskeskapt.

På klimatoppmøtet i Paris i 2015 fikk IPCC i oppdrag å lage en rapport om mulighetene for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

(Kilder: NTB, IPCC, Klif)

Mandag la FNs klimapanel (IPCC) frem en rapport som viser at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid.

Rapporten var en bestilling fra klimatoppmøtet i Paris i 2015 og sammenligner halvannengradsmålet med det tidligere togradersmålet.

– Det er teknisk mulig å holde oppvarmingen under 1,5 grader, men det krever stor politisk vilje og oppslutning blant folk. Det vil være svært krevende, sier forskningsleder Bjørn Hallvar Samset i en pressemelding fra Cicero – Senter for klimaforskning.

KRONIKK: Hva betyr Paris-avtalens 1,5 grad?

– 1,5 er teoretisk mulig, men jeg vil si det er praktisk umulig, sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforsking.

– To grader er nok i praksis også veldig lite sannsynlig. Det krever også en ekstremt rask nedgang i utslippene, og det er vanskelig å se at skal kunne gå fort nok, sier Furevik til forskning.no.

Som trafikkens nullvisjon

Likevel mener Furevik at det er viktig å ha et mål å strekke seg etter.

– Det er veldig viktig å ha et mål. Uten et mål har du ingenting å styre etter. Jo nærmere du kommer målet, jo bedre er det, selv om ikke målet nås, sier han.

Trafikkpolitikken har sin «nullvisjon». Statens vegvesen beskriver den slik: «en visjon om et transportsystem som ikke fører til tap av liv eller varig skade».

– Det er en veldig god analogi, sier Furevik til forskning.no.

– Det er vel ingen som tror at vi noensinne vil ha null drepte i trafikken i Norge, men nullvisjonen er å komme så lavt som mulig.

Furevik mener den nye rapporten viser vel