Meny

FNs klimarapport om 1,5-gradersmålet:

– Det er viktig å ha et mål selv om svært få tror at det er mulig å nå det

Det var ikke noe glansbilde de tegnet, IPCC, da de mandag la fram den nye rapporten om hva som skal til for å nå halvannengradsmålet. (Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB scanpix)

Det sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforsking. Det vil bli veldig vanskelig, for ikke å si umulig, å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Fakta om FNs klimapanel

FNs klimapanel, på engelsk forkortet IPCC, ble opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP) i 1988.

IPCC produserer ikke egen forskning, men gjennomgår og sammenfatter den nyeste klimaforskningen. Panelet gjør også vurderinger av mulige tiltak for å begrense klimaendringene.

Panelet ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.

I sin siste hovedrapport fra 2014 fastslår IPCC at mesteparten av temperaturøkningen på jorda siden 1950 med svært høy sannsynlighet er menneskeskapt.

På klimatoppmøtet i Paris i 2015 fikk IPCC i oppdrag å lage en rapport om mulighetene for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

(Kilder: NTB, IPCC, Klif)

Mandag la FNs klimapanel (IPCC) frem en rapport som viser at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid.

Rapporten var en bestilling fra klimatoppmøtet i Paris i 2015 og sammenligner halvannengradsmålet med det tidligere togradersmålet.

– Det er teknisk mulig å holde oppvarmingen under 1,5 grader, men det krever stor politisk vilje og oppslutning blant folk. Det vil være svært krevende, sier forskningsleder Bjørn Hallvar Samset i en pressemelding fra Cicero – Senter for klimaforskning.

KRONIKK: Hva betyr Paris-avtalens 1,5 grad?

– 1,5 er teoretisk mulig, men jeg vil si det er praktisk umulig, sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforsking.

– To grader er nok i praksis også veldig lite sannsynlig. Det krever også en ekstremt rask nedgang i utslippene, og det er vanskelig å se at skal kunne gå fort nok, sier Furevik til forskning.no.

Som trafikkens nullvisjon

Likevel mener Furevik at det er viktig å ha et mål å strekke seg etter.

– Det er veldig viktig å ha et mål. Uten et mål har du ingenting å styre etter. Jo nærmere du kommer målet, jo bedre er det, selv om ikke målet nås, sier han.

Trafikkpolitikken har sin «nullvisjon». Statens vegvesen beskriver den slik: «en visjon om et transportsystem som ikke fører til tap av liv eller varig skade».

– Det er en veldig god analogi, sier Furevik til forskning.no.

– Det er vel ingen som tror at vi noensinne vil ha null drepte i trafikken i Norge, men nullvisjonen er å komme så lavt som mulig.

Furevik mener den nye rapporten viser veldig godt at det blir verre med 1,5 grader enn det vi har i dag, og at det blir verre med 2 grader enn med halvannen grad.

– Jorda går ikke nødvendigvis under, men den blir dyrere og dyrere jo mer temperaturen stiger. Så det handler om å komme nærmest mulig målet, selv om det ikke nås, sier han.

Les også: En av tre mener de har merket klimaendringene

Fort til forskning å være

Målet om 1,5 dukket opp under klimatoppmøtet i Paris i desember 2015. Det kom blant annet etter press fra små øystater som frykter effekten av et stigende havnivå.

– Derfor fikk man i inn i avtaleteksten at man skal begrense global oppvarming betydelig under 2 grader og ned mot 1,5 grader, skriver Sintef-direktør Nils Røkke i en kronikk her på forskning.no.

Etter Paris-møtet fikk IPCC i oppgave å vise hva som kreves for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader og hva effekten av slik temperaturøkning vil være sammenlignet med en økning på 2 grader.

Rapporten har kommet fort, i hvert fall til forskning å være.

– Det har gått veldig fort. Det har gått litt over to år fra det ble bestemt at den skulle lages, sier Bjerknessenter-direktør Furevik.

Det betyr ikke at de har tatt snarveier. Han tilskriver det heller en mobilisering i hele forskningsverden.

– De har fulgt IPCCs standardprosedyrer, som er veldig omfattende, sier Furevik til forskning.no.

Først møtes de for å bestemme hva som skal være med i rapporten. Så utnevnes forfattere, deretter må disse møtes for å skrive et første utkast. Dette blir sendt ut på en omfattende høringsrunde der alle andre forskere kan kommentere.

– Det siste er en omfattende prosess med 40.000–50.000 kommentarer som skal besvares, sier Furevik.

Les også: Erna Solberg vil ikke klima-slakte norske kuer likevel

En tidkrevende prosess

Den nye rapporten er 400 sider lang og bygger på 6000 vitenskapelige studier.

De færreste har mulighet til å lese og sette seg inn i hele rapporten. Derfor lager IPCC helt til slutt et sammendrag for politikere og beslutningstakere. Det var det som foregikk i Sør-Korea i forrige uke, og det er dette sammendraget de fleste nå diskuterer.

– I dette avsluttende møtet sitter de som har ansvar for de ulike kapitlene i samme rom som byråkrater fra 190 land. Det er en enormt tidkrevende prosess, sier Furevik.

– Man har et utkast på bordet. Så går man gjennom linje for linje, ord for ord og diskuterer hva som skal stå i den endelige teksten, sier Cicero-forsker Erlend Hermansen.

– I forrige runde, i 2013–2014, var det ingen av disse av disse sammendragene som kom uforandret gjennom denne prosessen, sier Hermansen til forskning.no.

Les også: Elvestuen: FNs klimarapport viser alvoret

Samsvar og utvanning

Noen mener sammendragene ble utvannet, at de ble lengre og mer snirklete, andre pekte på ting som forsvant.

– Men hovedbudskapet er det vanskelig å få gjort noe med. Og hovedrapporten og sammendragene i den er låst, sier Hermansen.

– Det er viktig å huske at ingen av konklusjonene endres der. Det de diskuterer, er hvilke konklusjoner fra hovedrapporten som skal komme med i sammendraget for beslutningstakere, sier Furevik.

Det er forskerne som har ansvar for at konklusjonene som står i dette sammendraget, er i samsvar med den hovedrapporten.

– Men samsvar betyr ikke det samme som at ikke konklusjonene kan utvannes, sier Hermansen.

Hver sine interesser

Flere land har tydelige interesser og prøver å påvirke hva som skal stå og ikke stå i disse sammendragene. Det blir det spenninger av.

– Noen land vil vektlegge én ting, for eksempel havnivå, mens andre kanskje vil tone ned viktigheten av akkurat det, sier Furevik.

– Store oljenasjoner står gjerne på den en siden, mens EU og ofte de landene som blir hardest rammet av klimaendringene, står på den andre siden i diskusjonene om hva som skal vektlegges, sier han.

– Det har alltid vært mye spenninger mellom utviklingsland og industriland, sier Hermansen og fortsetter:

– Halvannengradsambisjonen er et skjørt kompromiss som det er. Det var ikke alle land som var like interessert i å gå for halvannen grad i Paris.

Hva gjør vi nu, lille klimarapport?

Senere i år skal det være et nytt toppmøte i Katowice i Polen. Den ferske rapporten om halvannengradsmålet blir selvfølgelig med dit. Men hvilken rolle den får spille der og i fremtidens klimaforhandlinger, gjenstår å se.

Noen synes at det holder å snakke litt sammen. Andre vil ha mer substans og høyere ambisjoner.

– Ofte speiler slike holdninger landenes interesser, og et hovedskille går mellom u-land og i-land.

– Slik har det vært i klimakonvensjonen fra tidenes morgen, sier Erlend Hermansen.

– Spenningene mellom fattige land og rike land har alltid vært der og vil trolig alltid være der, sier han til forskning.no.

Et springende punkt er finansiering, ifølge Hermansen. Hvem skal betale for at de fattige landene når sine målsettinger for utslippskutt? Noen eller noe må bygge bro mellom fattig og rik.

– En av byggesteinene til denne broa kan være klimafinansiering. Penger på bordet kan ha en funksjon, sier Hermansen.

Han trekker fram det norske regnskoginitiativet som et positivt eksempel. Norge betaler penger for at for eksempel Brasil lar være å hogge ned skogen.

– Det er også tydelig ut fra den nye rapporten at vi ikke kommer utenom negative utslipp, sier Hermansen.

Det betyr at man «suger» CO2 ut av lufta. Her mener Hermansen at Norge, med sin satsing på karbonfangst og -lagring, har et godt utgangspunkt for å utforske muligheter og begrensninger.

– Norsk elbilpolitikk blir også lagt merke til i utlandet og bidrar til at teknologier modnes og rulles ut i stadig økende grad. Norge kan legge til rette for at andre land kan fortsette å lære av våre erfaringer, sier Hermansen.

Kobler inn bærekraftmålene

For forskerne som følger klimafeltet, er det ikke nødvendigvis så mye nytt i den siste rapporten fra IPCC.

– Den er jo basert på allerede publisert forskning, sier Tore Furevik.

– Men noe som er nytt, er at de har sett på ulike klimatiltak i lys av bærekraftmålene som ble vedtatt i 2015.

Det synes han er spennende.

– Det er både bra og nødvendig å se disse målene i sammenheng, sier Furevik til forskning.no.

Flere klimatiltak kan for eksempel også være gode tiltak for helsa.

– Helseeffekten av å gå i stedet for å kjøre bil eller å bytte ut forurensende kjøretøy med elektriske, er åpenbare eksempler. Det å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt er også bra både for miljø og helse, sier Furevik.

Og så er det noen ganger at bærekraftmålene kan gjøre det vanskeligere å gjennomføre klimatiltak.

– Bruker du store landområder til å produsere rapsolje til brennstoff, så er jo det veldig dårlig matpolitikk.

Her i Norge har vi for eksempel hatt heftige diskusjoner om biobrensel i diesel.

– Det er jo ikke bra hvis det kommer fra områder med nedhogd regnskog, sier Furevik.

Referanser:

Her kan du lese hele rapporten fra FNs klimapanel: Global Warming of 1.5 °C

Sammendrag for beslutningstakere: Summary for Policymakers

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng
Siste nytt
18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng
Populært