Meny

FNs klimarapport om 1,5-gradersmålet:

– Det er viktig å ha et mål selv om svært få tror at det er mulig å nå det

Det var ikke noe glansbilde de tegnet, IPCC, da de mandag la fram den nye rapporten om hva som skal til for å nå halvannengradsmålet. (Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB scanpix)

Det sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforsking. Det vil bli veldig vanskelig, for ikke å si umulig, å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Fakta om FNs klimapanel

FNs klimapanel, på engelsk forkortet IPCC, ble opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP) i 1988.

IPCC produserer ikke egen forskning, men gjennomgår og sammenfatter den nyeste klimaforskningen. Panelet gjør også vurderinger av mulige tiltak for å begrense klimaendringene.

Panelet ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.

I sin siste hovedrapport fra 2014 fastslår IPCC at mesteparten av temperaturøkningen på jorda siden 1950 med svært høy sannsynlighet er menneskeskapt.

På klimatoppmøtet i Paris i 2015 fikk IPCC i oppdrag å lage en rapport om mulighetene for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

(Kilder: NTB, IPCC, Klif)

Mandag la FNs klimapanel (IPCC) frem en rapport som viser at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid.

Rapporten var en bestilling fra klimatoppmøtet i Paris i 2015 og sammenligner halvannengradsmålet med det tidligere togradersmålet.

– Det er teknisk mulig å holde oppvarmingen under 1,5 grader, men det krever stor politisk vilje og oppslutning blant folk. Det vil være svært krevende, sier forskningsleder Bjørn Hallvar Samset i en pressemelding fra Cicero – Senter for klimaforskning.

KRONIKK: Hva betyr Paris-avtalens 1,5 grad?

– 1,5 er teoretisk mulig, men jeg vil si det er praktisk umulig, sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforsking.

– To grader er nok i praksis også veldig lite sannsynlig. Det krever også en ekstremt rask nedgang i utslippene, og det er vanskelig å se at skal kunne gå fort nok, sier Furevik til forskning.no.

Som trafikkens nullvisjon

Likevel mener Furevik at det er viktig å ha et mål å strekke seg etter.

– Det er veldig viktig å ha et mål. Uten et mål har du ingenting å styre etter. Jo nærmere du kommer målet, jo bedre er det, selv om ikke målet nås, sier han.

Trafikkpolitikken har sin «nullvisjon». Statens vegvesen beskriver den slik: «en visjon om et transportsystem som ikke fører til tap av liv eller varig skade».

– Det er en veldig god analogi, sier Furevik til forskning.no.

– Det er vel ingen som tror at vi noensinne vil ha null drepte i trafikken i Norge, men nullvisjonen er å komme så lavt som mulig.

Furevik mener den nye rapporten viser veldig godt at det blir verre med 1,5 grader enn det vi har i dag, og at det blir verre med 2 grader enn med halvannen grad.

– Jorda går ikke nødvendigvis under, men den blir dyrere og dyrere jo mer temperaturen stiger. Så det handler om å komme nærmest mulig målet, selv om det ikke nås, sier han.

Les også: En av tre mener de har merket klimaendringene

Fort til forskning å være

Målet om 1,5 dukket opp under klimatoppmøtet i Paris i desember 2015. Det kom blant annet etter press fra små øystater som frykter effekten av et stigende havnivå.

– Derfor fikk man i inn i avtaleteksten at man skal begrense global oppvarming betydelig under 2 grader og ned mot 1,5 grader, skriver Sintef-direktør Nils Røkke i en kronikk her på forskning.no.

Etter Paris-møtet fikk IPCC i oppgave å vise hva som kreves for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader og hva effekten av slik temperaturøkning vil være sammenlignet med en økning på 2 grader.

Rapporten har kommet fort, i hvert fall til forskning å være.

– Det har gått veldig fort. Det har gått litt over to år fra det ble bestemt at den skulle lages, sier Bjerknessenter-direktør Furevik.

Det betyr ikke at de har tatt snarveier. Han tilskriver det heller en mobilisering i hele forskningsverden.

– De har fulgt IPCCs standardprosedyrer, som er veldig omfattende, sier Furevik til forskning.no.

Først møtes de for å bestemme hva som skal være med i rapporten. Så utnevnes forfattere, deretter må disse møtes for å skrive et første utkast. Dette blir sendt ut på en omfattende høringsrunde der alle andre forskere kan kommentere.

– Det siste er en omfattende prosess med 40.000–50.000 kommentarer som skal besvares, sier Furevik.

Les også: Erna Solberg vil ikke klima-slakte norske kuer likevel

En tidkrevende prosess

Den nye rapporten er 400 sider lang og bygger på 6000 vitenskapelige studier.

De færreste har mulighet til å lese og sette seg inn i hele rapporten. Derfor lager IPCC helt til slutt et sammendrag for politikere og beslutningstakere. Det var det som foregikk i Sør-Korea i forrige uke, og det er dette sammendraget de fleste nå diskuterer.

– I dette avsluttende møtet sitter de som har ansvar for de ulike kapitlene i samme rom som byråkrater fra 190 land. Det er en enormt tidkrevende prosess, sier Furevik.

– Man har et utkast på bordet. Så går man gjennom linje for linje, ord for ord og diskuterer hva som skal stå i den endelige teksten, sier Cicero-forsker Erlend Hermansen.

– I forrige runde, i 2013–2014, var det ingen av disse av disse sammendragene som kom uforandret gjennom denne prosessen, sier Hermansen til forskning.no.

Les også: Elvestuen: FNs klimarapport viser alvoret

Samsvar og utvanning

Noen mener sammendragene ble utvannet, at de ble lengre og mer snirklete, andre pekte på ting som forsvant.

– Men hovedbudskapet er det vanskelig å få gjort noe med. Og hovedrapporten og sammendragene i den er låst, sier Hermansen.

– Det er viktig å huske at ingen av konklusjonene endres der. Det de diskuterer, er hvilke konklusjoner fra hovedrapporten som skal komme med i sammendraget for beslutningstakere, sier Furevik.

Det er forskerne som har ansvar for at konklusjonene som står i dette sammendraget, er i samsvar med den hovedrapporten.

– Men samsvar betyr ikke det samme som at ikke konklusjonene kan utvannes, sier Hermansen.

Hver sine interesser

Flere land har tydelige interesser og prøver å påvirke hva som skal stå og ikke stå i disse sammendragene. Det blir det spenninger av.

– Noen land vil vektlegge én ting, for eksempel havnivå, mens andre kanskje vil tone ned viktigheten av akkurat det, sier Furevik.

– Store oljenasjoner står gjerne på den en siden, mens EU og ofte de landene som blir hardest rammet av klimaendringene, står på den andre siden i diskusjonene om hva som skal vektlegges, sier han.

– Det har alltid vært mye spenninger mellom utviklingsland og industriland, sier Hermansen og fortsetter:

– Halvannengradsambisjonen er et skjørt kompromiss som det er. Det var ikke alle land som var like interessert i å gå for halvannen grad i Paris.

Hva gjør vi nu, lille klimarapport?

Senere i år skal det være et nytt toppmøte i Katowice i Polen. Den ferske rapporten om halvannengradsmålet blir selvfølgelig med dit. Men hvilken rolle den får spille der og i fremtidens klimaforhandlinger, gjenstår å se.

Noen synes at det holder å snakke litt sammen. Andre vil ha mer substans og høyere ambisjoner.

– Ofte speiler slike holdninger landenes interesser, og et hovedskille går mellom u-land og i-land.

– Slik har det vært i klimakonvensjonen fra tidenes morgen, sier Erlend Hermansen.

– Spenningene mellom fattige land og rike land har alltid vært der og vil trolig alltid være der, sier han til forskning.no.

Et springende punkt er finansiering, ifølge Hermansen. Hvem skal betale for at de fattige landene når sine målsettinger for utslippskutt? Noen eller noe må bygge bro mellom fattig og rik.

– En av byggesteinene til denne broa kan være klimafinansiering. Penger på bordet kan ha en funksjon, sier Hermansen.

Han trekker fram det norske regnskoginitiativet som et positivt eksempel. Norge betaler penger for at for eksempel Brasil lar være å hogge ned skogen.

– Det er også tydelig ut fra den nye rapporten at vi ikke kommer utenom negative utslipp, sier Hermansen.

Det betyr at man «suger» CO2 ut av lufta. Her mener Hermansen at Norge, med sin satsing på karbonfangst og -lagring, har et godt utgangspunkt for å utforske muligheter og begrensninger.

– Norsk elbilpolitikk blir også lagt merke til i utlandet og bidrar til at teknologier modnes og rulles ut i stadig økende grad. Norge kan legge til rette for at andre land kan fortsette å lære av våre erfaringer, sier Hermansen.

Kobler inn bærekraftmålene

For forskerne som følger klimafeltet, er det ikke nødvendigvis så mye nytt i den siste rapporten fra IPCC.

– Den er jo basert på allerede publisert forskning, sier Tore Furevik.

– Men noe som er nytt, er at de har sett på ulike klimatiltak i lys av bærekraftmålene som ble vedtatt i 2015.

Det synes han er spennende.

– Det er både bra og nødvendig å se disse målene i sammenheng, sier Furevik til forskning.no.

Flere klimatiltak kan for eksempel også være gode tiltak for helsa.

– Helseeffekten av å gå i stedet for å kjøre bil eller å bytte ut forurensende kjøretøy med elektriske, er åpenbare eksempler. Det å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt er også bra både for miljø og helse, sier Furevik.

Og så er det noen ganger at bærekraftmålene kan gjøre det vanskeligere å gjennomføre klimatiltak.

– Bruker du store landområder til å produsere rapsolje til brennstoff, så er jo det veldig dårlig matpolitikk.

Her i Norge har vi for eksempel hatt heftige diskusjoner om biobrensel i diesel.

– Det er jo ikke bra hvis det kommer fra områder med nedhogd regnskog, sier Furevik.

Referanser:

Her kan du lese hele rapporten fra FNs klimapanel: Global Warming of 1.5 °C

Sammendrag for beslutningstakere: Summary for Policymakers

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria
Siste nytt
16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria
Populært