Frankrike klages inn til ICC av Fransk Polynesia

Frankrike klages inn til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for angivelige forbrytelser mot menneskeheten på grunn av atomtestene i Fransk Polynesia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonslederen Oscar Temaru i Fransk Polynesia sa i et FN-møte i New York tirsdag at de har sendt inn en klage til straffedomstolen i Haag.

– Det er med en sterk følelse av plikt og bestemthet at vi sendte inn en klage til Den internasjonale straffedomstolen 2. oktober for forbrytelser mot menneskeheten, sa han under møtet.

– Denne saken har som mål å holde alle franske presidenter ansvarlige for atomtestene mot landet vårt. Vi skylder alle de menneskene som døde som konsekvens av kjernefysisk kolonialisme, å gjøre dette.

Det franske territoriet i Polynesia sør i Stillehavet har 290.000 innbyggere og er mest kjent for ferieøya Tahiti.

Frankrike gjennomførte i alt 193 kjernefysiske tester ved atollene Mururoa og Fangataufa mellom 1960 og 1996. Flere tusen mennesker fikk i ettertid alvorlige helseskader, og mange utviklet kreft.

Lenge nektet franske myndigheter for at de hadde noe ansvar for skadene som lokalbefolkningen ble påført. Frykten var stor for at en innrømmelse ville skade landets atomprogram under den kalde krigen.

Først i 2010 vedtok Frankrike en lov som gjør det mulig å gi erstatning til militære veteraner og sivile som har fått kreft som følge av programmet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»
Populært